Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, κάλεσε την Αθήνα και τα Σκόπια να επιδείξουν βούληση και ευελιξία για να λύσουν το ζήτημα της ονομασίας το συντομότερο δυνατό έτσι ώστε να ενταχθεί η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, κάτι που, όπως τόνισε, επιθυμούν όλα τα κράτη μέλη της Συμμαχίας.
Μιλώντας μετά την υπογραφή «Διακήρυξης στρατηγικής συνεργασίας» με τον υπ. Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η κ. Ράις σημείωσε ότι η συμφωνία είναι σημαντική καθώς αποτελεί ένα πλαίσιο συνεργασίας σε μια σειρά ζητημάτων που θα αναπτυχθούν στην πορεία, και καλύπτει ιδιαίτερα τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας, σημείωσε η κ. Ράις, ίσως εκπαιδεύονται αξιωματούχοι από την ΠΓΔΜ κατά της τρομοκρατίας.
Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας μίλησε για συνεργασία και φιλία διαρκείας μεταξύ των δυο λαών, και επανέλαβε τη δεδηλωμένη υποστήριξη των ΗΠΑ στην ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ μόλις επιλυθεί το θέμα του ονόματος. «Ελπίζουμε ότι αυτό θα συμβεί πολύ, πολύ σύντομα, διότι η Μακεδονία αξίζει να είναι μέλος του ΝΑΤΟ» τόνισε η κ. Ράις η οποία εξήρε επίσης τη συμβολή των Σκοπίων με δυνάμεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.
«Η Μακεδονία είναι καλή φίλη των ΗΠΑ»
Ερωτηθείσα από δημοσιογράφο της ΠΓΔΜ πού βλέπει τις ελπίδες για συμβιβασμό μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ τη στιγμή που, όπως ελέχθη από τον δημοσιογράφο, «ο ελληνικός λαός αρχίζει να αρνείται την ύπαρξη μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας», η κ. Ράις υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει λύση και τα οφέλη που αυτή θα αποφέρει στα Σκόπια.
«Η Μακεδονία είναι καλή φίλη των ΗΠΑ. Και η Ελλάδα είναι καλή φίλη των ΗΠΑ. Η μεγάλη μας ελπίδα είναι ότι με αρκετή βούληση, προσπάθεια και ευελιξία, το θέμα αυτό μπορεί να επιλυθεί διότι στη διάρκεια τη συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι κατέστη απόλυτα σαφές ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ θέλουν να προσκληθεί η Μακεδονία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και ότι ελπίζουμε πως αυτό θα συμβεί το ταχύτερο δυνατό».
Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ολοκλήρωσε, σημειώνοντας πως στο πλαίσιο αυτό «ενθαρρύνουμε τον πρέσβη Νίμιτς να διπλασιάσει τις προσπάθειές του και ενθαρρύνουμε την Ελλάδα και τη Μακεδονία να εργασθούν σε αυτό. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από την επίτευξη λύσης διότι η Μακεδονία δικαιούται την πρόσκληση που δεν μπόρεσε να λάβει στο Βουκουρέστι».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ