Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Χάρη στον Μάρξ, τον Ένγκελς, τον Κάουτσκυ κλπ (άπαντες τυπικοί φιλελεύθεροι και εκ καταβολών και εκ φύσεως), ο σοσιαλισμός πήρε τον δρόμο προς την αποξένωση , όπως ξεκάθαρα αποκαλύφθηκε με την σχέση του με την Διεθνή, την τακτική του ταξικού πολέμου και την υλιστική του φιλοσοφία.


Otto Strasser

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Giuseppe Ungaretti




Ιταλός μοντερνιστής, γεννημένος στην Αλεξάνδρεια το 1888, επηρεάσθηκε από τον συμβολισμό, συνδέθηκε με τον φουτουρισμό και τον ντανταϊσμό, εμφανίσθηκε ως ποιητής μέσα από τα χαρακώματα του Α’ Πγκοσμίου Πολέμου με το ποίημα «Η Χαρά» (L’ Allegria) και δημιούργησε την τάση του ερμητισμού στην ιταλική λογοτεχνία.





Παραλλαγές σε Τίποτα
 

Εκείνο το αμελητέο κομμάτι της άμμου που γλιστρά

Δίχως έναν ήχο και εγκαθίσταται στην κλεψύδρα,

Και οι εφήμερες εντυπώσεις στο σαρκώδες-ροζ,

το φθαρτό σαρκώδες-ροζ, ενός σύννεφου…

 
Κατόπιν ένα χέρι που αναποδογυρίζει την κλεψύδρα,

Η επιστροφή για επαναρροή, της άμμου,

Η ήρεμη επαργύρωση ενός σύννεφου

Στα πρώτα λίγα γκριζομολυβένια δευτερόλεπτα της αυγής…

 


Το χέρι στη σκιά γύρισε την κλεψύδρα,

Και το αμελητέο κομμάτι της άμμου που γλιστρά

Και είναι σιωπηλό, είναι το μόνο πράγμα που ακούγεται τώρα,

Και, ακουγόμενο, δεν εξαφανίζεται στο σκοτάδι

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Η Αυτοκρατορική Γιβελλινική Ιδέα (ακριβώς λόγω της βαθύτερης διαστάσεώς της) κατέληγε στην θέση ότι η αντίληψη περί της επιγείου ζωής , ως τάξεως, αποστολής και υπηρεσίας που αποβλέπει στο να διασφαλίσει καρπούς πέραν των επιγείων και στο να κατευθύνει τον άνθρωπο να υπερβεί τον εαυτό του και να εκπληρώσει τον υπερφυσικό σκοπό του ανθρωπίνου προσώπου, ήταν δυνατόν να πραγματωθεί και διά της οδού τα πράξεως στους κόλπους της Αυτοκρατορίας. Όπως δε η Εκκλησία είχε τον κλήρο και τα μοναστικά τάγματά της, κατά τον ίδιο τόπο η Αυτοκρατορία είχε την Ιπποσύνη και τα μεγάλα ιπποτικά τάγματα, εμπνεόμενα από μία ιδέα ηθικοπνευματική και εν μέρει ασκητική. Η ίδια η οργάνωση των Ιπποτικών Ταγμάτων σε έναν κύκλο δημιουργικό και αρμονικό, ο οποίος υπερβαίνει τους περιορισμούς του χώρου και του χρόνου, εκφράζει την εσώτατη δομή της Αυτοκρατορίας.


Δρ. Χ.Μ. Γκητάκος, εκ του προλόγου του στο βιβλίο «Ριχάρδος Βάγκνερ», του κ. Φώτη Παπαθανασίου, εκδόσεις «ΑΡΣΕΝΙΔΗ»