από το in.gr
Την ώρα που κορυφώνονται οι διπλωματικές διεργασίες εν όψει του νέου γύρου συνομιλιών την Παρασκευή επί της πρότασης Νίμιτς, δύο ενδιαφέρουσες δημοσκοπήσεις αποκαλύπτουν τις τάσεις της κοινής γνώμης στην Ελλάδα για το ζήτημα. Οι πολίτες απορρίπτουν τη διπλή ονομασία, επιθυμούν βέτο για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και εκτιμούν ότι προτιμότερη λύση θα ήταν η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό.
Όπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη νέος γύρος συνομιλιών με τους αντιπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «δεν αναμένεται να υπάρξει δημόσια δήλωση ή συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες».
Συζήτηση στη Βουλή
Tο θέμα της ΠΓΔΜ Σκοπίων αναμένεται να κυριαρχήσει την Παρασκευή στην «Ώρα του πρωθυπουργού», καθώς οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου, της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ.Αλαβάνος και του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρης αλλά και η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα έχουν καταθέσει σειρά επίκαιρων ερωτήσεων προς τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.
Στη σχετική ερώτηση, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ υποστηρίζει ότι ο πρωθυπουργός, αρνούμενος να συγκαλέσει το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου την ευθύνη για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ. Τον ρωτά δε, εάν σκοπεύει να θέσει την ενδεχόμενη συμφωνία για την ονομασία στην κρίση της ελληνικής Βουλής και του λαού με δημοψήφισμα.
Στο μεταξύ, ο υπουργός Υγείας Δ.Αβραμόπουλος δήλωσε, έπειτα από συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ότι «αυτή τη στιγμή περνάει μια ακόμα λεπτή περίοδο. Αξίζει να εμπιστευθούμε την Ελληνική Κυβέρνηση ως προς τους χειρισμούς της αυτήν την ώρα».
Ο κ. Αβραμόπουλος πρόσθεσε «ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφήσουμε την χώρα μας να οδηγηθεί προς μια κατάσταση βαλκανοποίησης. Τι εννοώ με αυτό: Η ευρύτερη περιοχή μας έχει πολλές εστίες κρίσεως. Μακριά ωστόσο όλα αυτά από την Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει κατακτήσει ένα υψηλό επίπεδο πολιτισμού, δημοκρατίας και εκείνο που προέχει είναι να συνεχίσουμε να διαμορφώνουμε πολιτικές εθνικής ανάπτυξης και προόδου, επ’ ωφελεία της πατρίδα μας, αλλά και των γειτονικών χωρών αναδεικνύοντας τον σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδος. Κατ’ αυτήν την έννοια, οι χειρισμοί γίνονται με σύνεση και σοβαρότητα και, όπως είπα πρωτύτερα, το σημαντικότερο είναι ότι έχει διαμορφωθεί ένα πνεύμα τεχνικής συνεννόησης και ομοψυχίας που τούτη την ώρα είναι απαραίτητο για τα περαιτέρω βήματα».
Το συλλαλητήριο και τα περί υστερίας
Αποστάσεις από τις δηλώσεις του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιμου, ο οποίος ζήτησε «ένα-δύο καλά συλλαλητήρια», κράτησε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος από τα Ιωάννινα ξεκαθάρισε ότι η Εκκλησία θα κινηθεί «με σύνεση και σοβαρότητα, όπως πρέπει».
To ΛΑΟΣ οργανώνει συλλαλητήριο το απόγευμα της Τετάρτης, 5 Μαρτίου, στο άγαλμα του Αλεξάνδρου στη Θεσσαλονίκη, καλώντας «όλους τους πολίτες και όλους τους πολιτικούς, ιδιαίτερα αυτούς που περιγράφονται ως υστερικοί», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στη σχετική δήλωση του γραμματέα της ΝΔ Λευτέρη Ζαγορίτη.
Ο κ. Ζαγορίτης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, τάχθηκε κατά του συλλαλητηρίου που οργανώνεται για την επόμενη εβδομάδα. Όπως διευκρίνισε «δικαίωμα του κ. Καρατζαφέρη είναι να ανακοινώνει συλλαλητήριο, δε νομίζω όμως ότι θα προσφέρει κάτι το συλλαλητήριο σε αυτή τη φάση της διαπραγμάτευσης. Ο κ. Καρατζαφέρης προσπαθεί να εκμεταλλευτεί πολιτικά ένα θέμα».
O κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ.Ρουσόπουλος, ερωτηθείς αν υπάρχουν βουλευτές σε «κατάσταση μόνιμης υστερίας», ανέφερε πως επικοινώνησε με τον κ. Ζαγορίτη και ότι ο γραμματέας θα κάνει νέα δήλωση.
Την Τετάρτη η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Η συνάντηση γίνεται μετά από πρωτοβουλία του ΚΚΕ και αφορά στις εξελίξεις στα Βαλκάνια.
Οι δημοσκοπήσεις
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Μetron Αnalysis για τον ΑΝΤ1, το 75% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η διπλή ονομασία της ΠΓΔΜ δεν αποτελεί λύση του προβλήματος, ενώ το 49% υποστηρίζει ότι η πιο δίκαιη λύση είναι η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό του όρου Μακεδονία (έναντι 47% που διαφωνεί).
Την ίδια εικόνα παρουσιάζει και η δημοσκόπηση της ΜRΒ για την τηλεόραση του Αlpha, καθώς το 74,8% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να δεχθεί πρόταση διπλής ονομασίας.
Η πλειοψηφία του 67% στη δημοσκόπηση της Μetron Αnalysis θεωρεί ότι δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή καμία σύνθετη ονομασία που να περιέχει τον όρο «Μακεδονία», ενώ το 50% των ερωτηθέντων διαφωνεί ότι κάθε κράτος έχει δικαίωμα να αποφασίζει μόνο του για την ονομασία του...
Τέλος, το 80% των ερωτηθέντων στην έρευνα της Metron Analysis τάσσεται υπέρ της άσκησης βέτο από την κυβέρνηση στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ αν δεν υπάρξει αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος.
Το 87,5% των ερωτηθέντων από την ΜRΒ επίσης τάσσεται υπέρ της άσκησης βέτο, ενώ το 53,5% δεν θεωρεί καν ότι η πρόταση Νίμιτς αποτελεί βάση διαπραγμάτευσης για την Ελλάδα, ενώ το 54,4% πιστεύει ότι η εν λόγω πρόταση ευνοεί την ΠΓΔΜ.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ.Ρουσόπουλος, κληθείς να σχολιάσει αποτελέσματα δημοσκοπήσεων, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στο βέτο, δήλωσε πως είναι σαφής η τοποθέτηση της κυβέρνησης διά του πρωθυπουργού.
Ο κ. Ρουσόπουλος, εξάλλου, δεν σχολίασε περαιτέρω το αίτημα βουλευτών της ΝΔ για σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Από την πλευρά του ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης υποστήριξε ότι εάν όσα προβλέπονται στο κείμενο Νίμιτς είναι η τελική πρόταση για το θέμα της ονομασίας, τότε η Ελλάδα πρέπει να ασκήσει βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.
«Η κυβέρνηση πρέπει να σταθεί υπεύθυνα και να κάνει χρήση, αν αυτό απαιτείται, όλων των δυνατοτήτων που έχει στα χέρια της η χώρα, εννοώ και της αρνησυκυρίας, εφόσον αυτά που έχουν προκύψει ως τώρα είναι η τελική πρόταση» δήλωσε ο κ. Αθανασάκης, επαναλαμβάνοντας τη διαφωνία του ΠΑΣΟΚ στο ενδεχόμενο λύσης του θέματος στη βάση της διπλής ονομασίας.