Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2008

από το in.gr

Την ώρα που κορυφώνονται οι διπλωματικές διεργασίες εν όψει του νέου γύρου συνομιλιών την Παρασκευή επί της πρότασης Νίμιτς, δύο ενδιαφέρουσες δημοσκοπήσεις αποκαλύπτουν τις τάσεις της κοινής γνώμης στην Ελλάδα για το ζήτημα. Οι πολίτες απορρίπτουν τη διπλή ονομασία, επιθυμούν βέτο για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και εκτιμούν ότι προτιμότερη λύση θα ήταν η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό.
Όπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη νέος γύρος συνομιλιών με τους αντιπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «δεν αναμένεται να υπάρξει δημόσια δήλωση ή συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες».
Συζήτηση στη Βουλή
Tο θέμα της ΠΓΔΜ Σκοπίων αναμένεται να κυριαρχήσει την Παρασκευή στην «Ώρα του πρωθυπουργού», καθώς οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου, της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ.Αλαβάνος και του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρης αλλά και η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα έχουν καταθέσει σειρά επίκαιρων ερωτήσεων προς τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.
Στη σχετική ερώτηση, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ υποστηρίζει ότι ο πρωθυπουργός, αρνούμενος να συγκαλέσει το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου την ευθύνη για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ. Τον ρωτά δε, εάν σκοπεύει να θέσει την ενδεχόμενη συμφωνία για την ονομασία στην κρίση της ελληνικής Βουλής και του λαού με δημοψήφισμα.
Στο μεταξύ, ο υπουργός Υγείας Δ.Αβραμόπουλος δήλωσε, έπειτα από συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ότι «αυτή τη στιγμή περνάει μια ακόμα λεπτή περίοδο. Αξίζει να εμπιστευθούμε την Ελληνική Κυβέρνηση ως προς τους χειρισμούς της αυτήν την ώρα».
Ο κ. Αβραμόπουλος πρόσθεσε «ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφήσουμε την χώρα μας να οδηγηθεί προς μια κατάσταση βαλκανοποίησης. Τι εννοώ με αυτό: Η ευρύτερη περιοχή μας έχει πολλές εστίες κρίσεως. Μακριά ωστόσο όλα αυτά από την Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει κατακτήσει ένα υψηλό επίπεδο πολιτισμού, δημοκρατίας και εκείνο που προέχει είναι να συνεχίσουμε να διαμορφώνουμε πολιτικές εθνικής ανάπτυξης και προόδου, επ’ ωφελεία της πατρίδα μας, αλλά και των γειτονικών χωρών αναδεικνύοντας τον σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδος. Κατ’ αυτήν την έννοια, οι χειρισμοί γίνονται με σύνεση και σοβαρότητα και, όπως είπα πρωτύτερα, το σημαντικότερο είναι ότι έχει διαμορφωθεί ένα πνεύμα τεχνικής συνεννόησης και ομοψυχίας που τούτη την ώρα είναι απαραίτητο για τα περαιτέρω βήματα».
Το συλλαλητήριο και τα περί υστερίας
Αποστάσεις από τις δηλώσεις του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιμου, ο οποίος ζήτησε «ένα-δύο καλά συλλαλητήρια», κράτησε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος από τα Ιωάννινα ξεκαθάρισε ότι η Εκκλησία θα κινηθεί «με σύνεση και σοβαρότητα, όπως πρέπει».
To ΛΑΟΣ οργανώνει συλλαλητήριο το απόγευμα της Τετάρτης, 5 Μαρτίου, στο άγαλμα του Αλεξάνδρου στη Θεσσαλονίκη, καλώντας «όλους τους πολίτες και όλους τους πολιτικούς, ιδιαίτερα αυτούς που περιγράφονται ως υστερικοί», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στη σχετική δήλωση του γραμματέα της ΝΔ Λευτέρη Ζαγορίτη.
Ο κ. Ζαγορίτης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, τάχθηκε κατά του συλλαλητηρίου που οργανώνεται για την επόμενη εβδομάδα. Όπως διευκρίνισε «δικαίωμα του κ. Καρατζαφέρη είναι να ανακοινώνει συλλαλητήριο, δε νομίζω όμως ότι θα προσφέρει κάτι το συλλαλητήριο σε αυτή τη φάση της διαπραγμάτευσης. Ο κ. Καρατζαφέρης προσπαθεί να εκμεταλλευτεί πολιτικά ένα θέμα».
O κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ.Ρουσόπουλος, ερωτηθείς αν υπάρχουν βουλευτές σε «κατάσταση μόνιμης υστερίας», ανέφερε πως επικοινώνησε με τον κ. Ζαγορίτη και ότι ο γραμματέας θα κάνει νέα δήλωση.
Την Τετάρτη η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Η συνάντηση γίνεται μετά από πρωτοβουλία του ΚΚΕ και αφορά στις εξελίξεις στα Βαλκάνια.
Οι δημοσκοπήσεις
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Μetron Αnalysis για τον ΑΝΤ1, το 75% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η διπλή ονομασία της ΠΓΔΜ δεν αποτελεί λύση του προβλήματος, ενώ το 49% υποστηρίζει ότι η πιο δίκαιη λύση είναι η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό του όρου Μακεδονία (έναντι 47% που διαφωνεί).
Την ίδια εικόνα παρουσιάζει και η δημοσκόπηση της ΜRΒ για την τηλεόραση του Αlpha, καθώς το 74,8% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να δεχθεί πρόταση διπλής ονομασίας.
Η πλειοψηφία του 67% στη δημοσκόπηση της Μetron Αnalysis θεωρεί ότι δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή καμία σύνθετη ονομασία που να περιέχει τον όρο «Μακεδονία», ενώ το 50% των ερωτηθέντων διαφωνεί ότι κάθε κράτος έχει δικαίωμα να αποφασίζει μόνο του για την ονομασία του...
Τέλος, το 80% των ερωτηθέντων στην έρευνα της Metron Analysis τάσσεται υπέρ της άσκησης βέτο από την κυβέρνηση στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ αν δεν υπάρξει αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος.
Το 87,5% των ερωτηθέντων από την ΜRΒ επίσης τάσσεται υπέρ της άσκησης βέτο, ενώ το 53,5% δεν θεωρεί καν ότι η πρόταση Νίμιτς αποτελεί βάση διαπραγμάτευσης για την Ελλάδα, ενώ το 54,4% πιστεύει ότι η εν λόγω πρόταση ευνοεί την ΠΓΔΜ.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ.Ρουσόπουλος, κληθείς να σχολιάσει αποτελέσματα δημοσκοπήσεων, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στο βέτο, δήλωσε πως είναι σαφής η τοποθέτηση της κυβέρνησης διά του πρωθυπουργού.
Ο κ. Ρουσόπουλος, εξάλλου, δεν σχολίασε περαιτέρω το αίτημα βουλευτών της ΝΔ για σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Από την πλευρά του ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης υποστήριξε ότι εάν όσα προβλέπονται στο κείμενο Νίμιτς είναι η τελική πρόταση για το θέμα της ονομασίας, τότε η Ελλάδα πρέπει να ασκήσει βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.
«Η κυβέρνηση πρέπει να σταθεί υπεύθυνα και να κάνει χρήση, αν αυτό απαιτείται, όλων των δυνατοτήτων που έχει στα χέρια της η χώρα, εννοώ και της αρνησυκυρίας, εφόσον αυτά που έχουν προκύψει ως τώρα είναι η τελική πρόταση» δήλωσε ο κ. Αθανασάκης, επαναλαμβάνοντας τη διαφωνία του ΠΑΣΟΚ στο ενδεχόμενο λύσης του θέματος στη βάση της διπλής ονομασίας.

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2008

Διαβάζουμε στο Associated Press (Τρίτη 26-02, αρθρογράφος Aaron Heller) οτι το Ισραήλ προτίθεται να απελάσει οικονομικούς μετανάστες από αφρικανικές χώρες. Ο πρωθυπουργός της χώρας Εχούντ Όλμερτ έδωσε οδηγίες στις αρχές να απελάσουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας 4.500 αφρικανούς από την Ακτή Ελεφαντοστού, την Γκάνα και την Νιγηρία με την αιτιολογία οτι δεν είναι πρόσφυγες από εμπόλεμες χώρες, όπως άλλοι αφρικανοί (πχ. πρόσφυγες από το Σουδάν, τους οποίους έχουν υποδεχθεί και αντιμετωπίσει με μεγάλη ευαισθησία, είναι η αλήθεια) που βρίσκονται στην χώρα, αλλά άτομα που βρίσκονται στο Ισραήλ αναζητώντας οικονομικές ευκαιρίες.
Ανάλογη στάση έναντι των αφρικανών τηρούν και οι αιγυπτιακές αρχές. Σύμφωνα με στοιεία της Διεθνούς Αμνηστίας, Αιγύπτιοι στρατιώτες έχουν σκοτώσει τουλάχιστον έξι αφρικανούς, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλε την Αίγυπτο για χρήση υπέρμετρης βίας εις βάρος των μεταναστών. Τον στρατό χρησιμοποιεί και το Ισραήλ, προκειμένου να ενισχύσει τα σύνορά του και να σταματήσει την ροή των εισχωρούντων, ενώ ο υπουργός Αμύνης Εχούντ Μπάρακ υποσχέθηκε οτι θα χτίσει φράχτη 45 μιλίων κατά μήκος των συνόρων...
Γιά περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στην ακόλουθη διεύθυνση : http://news.yahoo.com/s/ap/20080226/ap_on_re_mi_ea/israel_escaping_africa

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2008

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ


'Ενταση στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης

Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη η σημερινή συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης. Αιτία, η αναφορά στο θέμα της υπεξαίρεσης σημαντικού ποσού από υπάλληλο του δήμου, που ήταν υπεύθυνος για την απόδοση στο ΤΥΔΚΥ των κρατήσεων των συναδέλφων του.
Οι επικεφαλής των παρατάξεων «Θεσσαλονίκη Πρωταγωνίστρια», Χρύσα Αράπογλου, «Θεσσαλονίκη Τώρα», Αγάπιος Σαχίνης και «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη», Γιάννης Μπουτάρης, ζήτησαν να συζητηθεί το θέμα ως κατεπείγον. Η πρόταση τέθηκε σε ψηφοφορία και δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία, καθώς υπέρ ψήφισαν 11 δημοτικοί σύμβουλοι και κατά 23. Την πρόταση δεν ψήφισε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης του ΛΑΟΣ, Ορέστης Αγγελίδης, ενώ απουσίαζε από τη συνεδρίαση ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Θεσσαλονίκη των Πολιτών και της Οικολογίας», Τριαντάφυλλος Μηταφίδης.
Τελικά, οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης αποχώρησαν, ενώ οι επικεφαλής των παρατάξεων κατήγγειλαν το δήμαρχο ότι αρνείται το διάλογο στο συγκεκριμένο θέμα.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, τόνισε ότι η υπεξαίρεση αφορά τα έτη 2003 έως 2007 και οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου, αν και δεν γνωρίζουν το ακριβές ποσό της υπεξαίρεσης γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος από την οικονομική επιθεωρήτρια, υπολογίζουν ότι ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ. Όπως επισήμανε, διατάχθηκε η διενέργεια κατεπείγουσας ΕΔΕ για την υπόθεση, ο υπάλληλος απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του και έχει ξεκινήσει η διαδικασία να τεθεί σε αργία.
Επιπλέον, ο δήμος Θεσσαλονίκης προσέφυγε στη Δικαιοσύνη και ζήτησε να «μπλοκαριστούν» τα περιουσιακά στοιχεία του υπαλλήλου, μέχρι του ποσού των 10 εκατ. ευρώ.
Σε έκτακτη συνεδρίασή της η δημαρχιακή επιτροπή αποφάσισε την άσκηση έγκλησης κατά του υπαλλήλου, στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών. «Στα θέματα ηθικής τάξης είμαστε απόλυτοι» τόνισε, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η αλήθεια θα λάμψει γρήγορα και κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την υπόθεση.
Καθημερινή , 24-02-2008

Πλούσιο παρασκήνιο στην υπόθεση «Γερμανός»
Των Αν. Ντοκα –Β. Μανδραβελη

«Βαριές κατηγορίες» περιλαμβάνει το 25σέλιδο πόρισμα που παρουσίασε προχθές ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Αλέξης Πιλάβιος, στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου (Δ.Σ.). Το πόρισμα που παρουσιάστηκε το απόγευμα της Παρασκευής για πρώτη φορά στα περισσότερα μέλη του Δ.Σ., κάνει ευθέως λόγο για πράξεις χειραγώγησης στη μετοχή της Γερμανός ΑΒΕΕ, προ της εξαγοράς της από την Cosmote.
Ως γνωστόν, η τελευταία απέκτησε τη Γερμανός ΑΒΕΕ τον Μάιο του 2006 αντί 1,3 δισ. ευρώ, ύστερα από μια μεγάλη αύξηση τιμής της μετοχής της Γερμανός από τον Δεκέμβριο του 2005 έως τον Μάιο του 2006. Συγκεκριμένα, η τιμή μετοχής της Γερμανός αυξήθηκε από 12 σε 19 ευρώ πραγματοποιώντας μεγάλο όγκο συναλλαγών. Η πλευρά, όμως, της Γερμανός ΑΒΕΕ και της Cosmote αντεπιχειρηματολογεί προβάλλοντας τις αντίστοιχες αυξήσεις που σημειώθηκαν σε τιμές άλλων μετοχών, αλλά και την ανακοίνωση, εκείνη την περίοδο, μεγάλων επιχειρηματικών ειδήσεων (π.χ. πώληση συμμετοχής στα ΚΑΕ, πώληση της Unitek στο Ουζμπεκιστάν κ.ά.).
Στο πόρισμα αποδίδονται ευθύνες για την πράξη της χειραγώγησης σε μεγάλη χρηματιστηριακή εταιρεία, όπως επίσης και σε φυσικά πρόσωπα μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών (Γερμανός, Cosmote).
Απόφαση, ωστόσο, δεν λήφθηκε, καθώς επί του πορίσματος έφεραν αντιρρήσεις αρκετά μέλη του 9μελούς Δ.Σ. που πήραν στα χέρια τους το πόρισμα με την έναρξη της συνεδρίασης. Μεταξύ αυτών επιφυλάξεις εξέφρασαν ο γενικός γραμματέας της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών Χρ. Γκόρτσος, ο πρόεδρος του Χ.Α. Σπύρος Καπράλος και ο εκπρόσωπος των τραπεζών, Ιωάννης Γούσιος. Το θέμα θα συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, που θα συγκληθεί στην αρχή της εβδομάδας.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κ. Πιλάβιος, βρίσκεται σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση, καθώς πιέζεται από τη Δικαιοσύνη προκειμένου να προχωρήσει η δικαστική διερεύνηση του θέματος. Επίσης, πιέζεται και πολιτικά, αφού το θέμα έχει λάβει διαστάσεις μετά τη δημοσιοποίησή του. Ηδη ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Χρ. Βερελής, με επιστολή του προς τον κ. Πιλάβιο, ζητάει τη γνωστοποίηση του πορίσματος. Επίσης, ο κ. Βερελής για το ίδιο θέμα υπέβαλε την περασμένη Παρασκευή και ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη με βασικό αίτημα τη γνωστοποίηση των σχετικών εγγράφων.
Εφόσον υπάρξει απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που επιβεβαιώνει τη χειραγώγηση της μετοχής της Γερμανός ΑΒΕΕ, τότε θ’ αποτελέσει το πρώτο κρούσμα μετά την ψήφιση του νέου νόμου 3340/2005 περί πράξεων χειραγώγησης και εσωτερικής πληροφόρησης. Ο νόμος χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα αυστηρός και προβλέπει διοικητικές (πρόστιμα) και ποινικές κυρώσεις. Η αρμοδιότητα της Ε.Κ. αφορά τις διοικητικές κυρώσεις, ενώ για τις ποινικές κυρώσεις αρμόδια είναι η Δικαιοσύνη.
Ο λόγος που αναβλήθηκε η λήψη απόφασης επί του πορίσματος της μετοχής της Γερμανός έχει να κάνει και με την απουσία προγενέστερης αντίστοιχης απόφασης. Πάντως, το πόρισμα δεν οδήγησε σε αποφάσεις, καθώς θα ήταν τουλάχιστον παράδοξο να καταδικαστούν εταιρείες και φυσικά πρόσωπα διαβάζοντας στο «γόνατο» ένα εκτενές πόρισμα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ε.Κ. την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε εκτάκτως και με μεγάλη μυστικοπάθεια, λόγω του εύλογου ενδιαφέροντος. Το πόρισμα που παραδόθηκε στα μέλη επεστράφη μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης. Ο κ. Πιλάβιος συνέστησε στα μέλη του Δ.Σ. ν’ αποφύγουν τη διαρροή του περιεχομένου του, λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης.
Η υπόθεση προκαλεί «σεισμικές» δονήσεις και στην πλατεία Συντάγματος. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας ήταν ενήμερη για τις κινήσεις της Cosmote από τον Ιανουάριο του 2006 και έχει βρεθεί στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης.

Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2008

Λεωνίδας Χ. Αποσκίτης[Επιτρέπεται η προώθηση και αναδημοσίευση]


22 Φεβρουαρίου 2008, Τα «Σοράκια» του Παντείου έσπασαν τα μούτρα τους…

Μαύρα «Σοράκια» με νύχια γαμψά έπεσαν πάνω στην Τσαμουριά…, κατά το γνωστό παληό άσμα: Μαύρα κοράκια, εργατιά κ.λπ…, κ.λπ… Στο κενό έπεσε η επιχείρηση που έγινε χτες στο Πάντειο πανεπιστήμιο να ανακινηθεί «μειονοτικό ζήτημα» Τσάμηδων από Πανεπιστημιακούς που κινούνται γύρω από την γραμμή Τζωρτζ Σόρος-ΗΠΑ στα βαλκανικά ζητήματα.Πρώτον, το πολυπληθές κοινό αποδοκίμασε έντονα τις τοποθετήσεις ορισμένων ομιλητών που έδειχναν «ανθελληνικές» ή απείχαν εμφανώς της νηφάλιας ερευνητικής προσέγγισης της ιστορικής αυτής περιόδου.Δεύτερον, δύο τουλάχιστον από τους ομιλητές διεχώρισαν καθαρά την θέση τους από την φιλο-τσάμικη προπαγάνδα και την νεοταξική στρατηγική δημιουργίας μειονοτήτων στο εσωτερικό της χώρας μας μιλώντας τεκμηριωμένα για τις παληές και σημερινές πτυχές του προβλήματος.Η ιστορικός Ελευθερία Μαντά, επιστημονικός συνεργάτης του Ιδρύματος Μελετών Χερσονήσου του Αίμου (ΙΜΧΑ), μιλώντας για τον «κύκλο του αίματος στην Ήπειρο της Κατοχής», εξήγησε πως οι Τσάμηδες της Θεσπρωτίας δεν παρέλειπαν καμμιά ευκαιρία διεθνούς περιπλοκής για να βλάψουν τον ελληνικό λαό και την πατρίδα που τους φιλοξενούσε. Τον Ιούλιο του 1942, οι Τσάμηδες συγκρότησαν την K.S.I.L.I.A. (Αλβανικό Σύστημα Πολιτικής Διοίκησης) με 14 γερμανοντυμένα τάγματα και με στόχο την εξολόθρευση των ελληνικών πληθυσμών. Γι' αυτό τον λόγο, μετά τον πόλεμο τιμωρήθηκαν για τα εγκλήματά τους και την συνεργασία με τις δυνάμεις κατοχής, τους αφαιρέθηκε η ιθαγένεια και απαλλοτριώθηκαν οι περιουσίες τους.Ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου, αναφερόμενος στην υποτιθέμενη επικαιρότητα του ζητήματος σήμερα, διευκρίνισε ότι, στην πραγματικότητα, με το «χαρτί» της Τσαμουριάς απασχολείται μόνο μια μικρή ομάδα απογόνων των εξορισθέντων δωσίλογων, που αποβλέπει σε άμεσα οικονομικά οφέλη με την καταβολή κάποιων αποζημιώσεων από την ελληνική κυβέρνηση. Όπως είπε χαρακτηριστικά, αν αύριο το πρωΐ η Ελλάδα τους έδινε από μια επιταγή με ένα σεβαστό ποσόν, θα έπαυαν να φωνασκούν. Επικαλέσθηκε, επίσης, παλαιότερη συζήτησή του με τον πρώην Αλβανό πρόεδρο Αλία, ο οποίος του είχε εκμυστηρευθεί πως ο Χότζα και οι κομμουνιστές Αλβανοί αντιμετώπισαν τους Τσάμηδες ως δωσίλογους, καταδικασμένους από την ελληνική δικαιοσύνη και την συμμαχική κοινή γνώμη.Το ίδιο το καθεστώς της μεταπολεμικής Αλβανίας έθεσε στο περιθώριο το ζήτημα των Τσάμηδων, εκτόπισε ένα μέρος τους προς τα βόρεια της χώρας και εκτέλεσε κάποιους επώνυμους από αυτούς. Το ζήτημα ανακινήθηκε ξανά μετά την δεκαετία του '90 όταν ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός και διεθνείς παράγοντες, όπως ο Ουγγροεβραίος μεγιστάνας Σόρος, άρχισαν να ανακατεύονται στα εσωτερικά των Βαλκανίων.Ανάμεσα στο κοινό υπήρχαν πολλοί ηλικιωμένοι Ηπειρώτες και Βορειοηπειρώτες, που είχαν ζήσει τα γεγονότα και μίλησαν με λεπτομέρειες για τα εγκλήματα των Τσάμηδων.Ο κόσμος που είχε γεμίσει το αμφιθέατρο, ανάμεσά τους πολλοί φοιτητές, διαμαρτυρήθηκε έντονα για την επιλογή της ημερομηνίας της εκδήλωσης που συνέπεσε με την επέτειο της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων.Φωνές, όπως «είστε υποκινούμενοι», «γιατί θυμηθήκατε τους Τσάμηδες τρεις ημέρες μετά το Κόσσοβο;», ή «γιατί δεν ασχολείστε με όσα τραβάνε οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου», ακούστηκαν επανειλημμένα στην αίθουσα. Πολλές επιθέσεις στράφηκαν κατά του προσώπου του ιστορικού Στέφανου Παπαγεωργίου, που διηύθυνε την συζήτηση, η οποία εντέλει εξελίχθηκε ομαλά, παρά την ένταση.Αλγεινή εντύπωση έκανε η ανεπιτυχής τελική προσπάθεια του λέκτορα του Παντείου, Δημήτρη Χριστόπουλου, να αφορίσει ψυχαναλυτικά τα πατριωτικά αισθήματα των παρευρισκομένων, επαναφέροντας την ψυχιατρική της καταστολής των γκούλαγκ και των ιδεολογικών διώξεων στην σημερινή πολιτική ατζέντα.Η γενική αίσθηση που έμεινε, πάντως, σε όσους παρακολούθησαν την χθεσινή εκδήλωση ήταν ότι ο λόγος τέτοιων πρωτοβουλιών δείχνει ύποπτος, την στιγμή που ο νεοταξικός ιμπεριαλισμός αιματοκυλίζει τα Βαλκάνια, κατασκευάζοντας «μειονοτικά» προτεκτοράτα που εξυπηρετούν κυρίως τις στρατηγικές επιδιώξεις του.

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2008

Αναδημοσίευση από το πρώτο τεύχος του περιοδικού "Έρημη Χώρα"

Νόαμ Τσόμσκι - Οι μεγάλες επιχειρήσεις ως υποστηρικτές του αντιρατσισμού

Ο καθηγητής γλωσσολογίας του ΜΙΤ Νόαμ Τσόμσκι είναι γνωστός αιρετικός της σύγχρονης Αμερικής. Έχει καταδείξει τον ρόλο των πολυεθνικών επιχειρήσεων στην χάραξη της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ και άλλων δυνάμεων, στηλιτεύει τον ρόλο των ΜΜΕ στην διάχυση της κυβερνητικής προπαγάνδας και την διαμόρφωση στρεβλών ή αναληθών απόψεων στην κοινή γνώμη, αντετάχθη στον πόλεμο του Βιετνάμ, υπερασπίσθηκε του Ερυθρούς Χμέρ και υπέγραψε δήλωση συμπαράστασης στον διωκώμενο Γάλλο αναθεωρητή ιστορικό Robert Faurisson. Αυτοπροσδιορίζεται ως αναρχικός και δεν κρύβει την συμπάθειά του προς τον αναρχοσυνδικαλισμό και την λενινιστική ερμηνεία του μαρξισμού.



-Καθηγητά Τσόμσκι, ένα θέμα όπου έχω παρατηρήσει ότι οι ακτιβιστές τυγχάνουν καλής δημοσιότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες – και φαίνεται παράδοξο σε σχέση με ό,τι συνήθως βλέπουμε – είναι η τηλεοπτική κάλυψη των ανθρώπων που διαμαρτύρονται κατά του Νοτιοαφρικανικού απαρτχάιντ […]. Αναρωτώμαι ένα έχετε κάποια ιδέα γιατί η κάλυψη τους μπορεί να είναι λίγο πιο θετική.

- Νομίζω ότι έχετε δίκιο: τα κινήματα κατά του απαρτχάιντ τυγχάνουν προβολής στις Ηνωμένες Πολιτείες – συνεπώς, όποτε κάποιος δήμαρχος ή κάτι τέτοιο διαμαρτύρεται κατά της Νοτίου Αφρικής , γίνεται συνήθως ευνοϊκή αναφορά σε αυτό. Και νομίζω ότι ο κύριος λόγος είναι ότι οι ίδιες οι Δυτικές επιχειρήσεις τάσσονται κατά του απαρτχάιντ, με αποτέλεσμα να υπάρχει η τάση να αντικατοπτρίζεται αυτό στην τηλεοπτική κάλυψη.
Κοιτάξτε, η Νότιος Αφρική διήρχετο ενός οικονομικού μετασχηματισμού, από μια κοινωνία βασισμένη στην εξαγωγική βιομηχανία σε μία βασισμένη στην βιομηχανική παραγωγή – και ο μετασχηματισμός αυτός έχει αλλάξει την φύση των διεθνών συμφερόντων στην Νότιο Αφρική. Για το χρονικό διάστημα που η Νότιος Αφρική ήταν πρωτίστως μία κοινωνία , της οποίας ο πλούτος βασιζόταν στην εξόρυξη διαμαντιών, χρυσού , ουρανίου κτλ, αυτό που χρειαζόταν ήταν μεγάλοι αριθμοί σκλάβων , κατά βάσιν άνθρωποι που θα πήγαιναν κάτω στα ορυχεία να εργαστούν για μερικά χρόνια και έπειτα να πεθάνουν και να αντικατασταθούν από άλλους. Απαιτείτο, επομένως, ένας αναλφάβητος, υποταγμένος πληθυσμός εργατών , με οικογένειες που έπαιρναν τόσο εισόδημα, όσο χρειαζόταν να παράγουν και άλλους σκλάβους, όχι, όμως, κάτι παραπάνω από αυτό – έπειτα είτε τους στέλνεις στα ορυχεία είτε τους μετατρέπεις σε μισθοφόρους στον στρατό και ούτω καθεξής για να τους βοηθήσεις να ελέγχουν άλλους. Αυτή ήταν η παραδοσιακή Νότιος Αφρική. Όσο, όμως, η Νότιος Αφρική μετατρέπεται σε μία βιομηχανική κοινωνία, οι ανάγκες αυτές αρχίζουν επίσης να αλλάζουν: τώρα δεν χρειάζεσαι πρωτίστως σκλάβους, αυτό που χρειάζεσαι είναι ένα πειθήνιο, μερικώς μορφωμένο εργατικό δυναμικό.
Κάτι παρόμοιο συνέβη και στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά την διάρκεια της βιομηχανικής επανάστασης συγκεκριμένα. Η μαζική δημόσια εκπαίδευση εισήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες τον δέκατο-ένατο αιώνα ως ένας τρόπος εκπαίδευσης του σε μεγάλο ποσοστό αγροτικής προελεύσεως εργατικό δυναμικό για την βιομηχανία – συγκεκριμένα ο πληθυσμός των Ηνωμένων Πολιτειών αντετίθετο στην δημόσια εκπαίδευση, διότι σήμαινε ότι έπαιρναν τα παιδιά από τις φάρμες, όπου ανήκαν και όπου εργαζόταν για τις οικογένειές τους, και ότι τα εξανάγκαζαν σε αυτήν την κατάσταση, στην οποίαν εκπαιδεύονταν βασικά να γίνουν βιομηχανικοί εργάτες. Τούτο αποτελούσε μέρος της όλης μεταμορφώσεως της Αμερικανικής κοινωνίας κατά τον δέκατο-ένατο αιώνα και η μεταμόρφωση αυτή λαμβάνει χώρα τώρα στον μαύρο πληθυσμό στην Νότιο Αφρική – που σημαίνει για το 85% του λαού εκεί. Έτσι οι λευκές νοτιοαφρικανικές ελίτ και οι διεθνείς επενδυτές εν γένει χρειάζονται τώρα ένα εργατικό δυναμικό, το οποίο είναι εκπαιδευμένο για την βιομηχανία και όχι απλώς σκλάβους για τα ορυχεία. Και αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται ανθρώπους που μπορούν να ακολουθήσουν οδηγίες και να διαβάσουν διαγράμματα και να είναι μάνατζερ και εργοδηγοί , τέτοια πράγματα – η δουλεία, έτσι, δεν αποτελεί το σωστό σύστημα πλέον για την χώρα, χρειάζονται να προχωρήσουν προς κάτι παρόμοιο με αυτό που έχουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και αυτό είναι λίγο-πολύ ο λόγος για τον οποίον η δύση έχει εξελιχθεί σε αντί – απαρτχανιτ και που τα μέσα θα τείνουν, κατά συνέπεια να δίνουν σεβαστό ποσοστό δημοσιότητας στα αντί – απαρτχαϊντ κινήματα.
Εννοώ ότι οι πολιτικές διαδηλώσεις χαίρουν συνήθως πολύ αρνητικής αναφοράς στις Ηνωμένες Πολιτείες ασχέτως του σκοπού τους, διότι αποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν πράγματα, ότι δεν πρέπει απλώς να είναι παθητικοί και απομονωμένοι – και δεν πρέπει να κάνεις αυτό το μάθημα, υποτίθεται ότι σκέφτεσαι πως είσαι αδύναμος και ότι δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Οποιοδήποτε, συνεπώς, είδος δημόσιας διαμαρτυρίας δεν πρόκειται να λάβει κάλυψη εδώ, εκτός ίσως σε τοπικό επίπεδο, και ως συνήθως θα λάβει πολλή αρνητική αναφορά. Όταν πρόκειται για διαμαρτυρία εναντίον της πολιτικής ενός αγαπημένου συμμάχου των Η.Π.Α., θα λαμβάνει πάντοτε. Στην περίπτωση, όμως, της Νοτίου Αφρικής η αναφορά είναι αρκετά υποστηρικτική: έτσι, εάν συγκεντρωθεί πλήθος σε μία συνεταιριστική συνάντηση μετόχων και δημιουργήσει θόρυβο για αποκεφαλοποίηση (απόσυρση επενδύσεων από την Νότιο Αφρική για να πιεσθεί η κυβέρνησή της) θα λάβουν γενικώς μία θετική κάλυψη εκείνες τις ημέρες.
Δεν είναι, φυσικά, ότι αυτό που κάνουν είναι λάθος - αυτό που κάνουν είναι σωστό. Θα έπρεπε, όμως, να καταλάβουν ότι ο λόγος που παίρνουν μία λογικά θετική κάλυψη αυτήν ακριβώς την στιγμή είναι ότι, υπό αυτό το πρίσμα, οι επιχειρήσεις τους αντιμετωπίζουν ως τους μαχητές τους – οι διευθυντές των επιχειρήσεων δεν επιθυμούν πλέον την συνέχιση του απαρτχάϊντ στην Νότιο Αφρική. Πρόκειται για τον λόγο που οι επιχειρήσεις προθυμοποιούνταν να υποστηρίξουν το Κίνημα των Πολιτικών Δικαιωμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η αμερικανικής επιχείρηση δεν έβρισκε κάποια ωφέλεια στο απαρταχάϊντ του Νότου, στην πραγματικότητα ήταν κακό για τις επιχειρήσεις.
Κοιτάξτε, ο καπιταλισμός δεν είναι θεμελιωδώς ρατσιστικός – μπορεί να εκμεταλλευθεί τον ρατσισμό για τους δικούς του σκοπούς, αλλά ο ρατσισμός δεν αναπτύσσεται σε αυτόν. Ο καπιταλισμός βασικά θέλει τους ανθρώπους να είναι ίδια γρανάζια μιας μηχανής, και οι διαφορές μεταξύ τους, όπως οι διαφορές με βάση την φυλή, δεν είναι συνήθως χρήσιμες. Εννοώ ότι, μπορεί να είναι λειτουργικοί για ένα χρονικό διάστημα, όπως όταν χρειάζεται ένα υπέρ – εκμεταλλευμένο εργατικό δυναμικό ή κάτι παρόμοιο, αλλά οι καταστάσεις αυτές θεωρούνται κάπως ανώμαλες. Μακροπρόθεσμα, μπορείς να περιμένεις ότι ο καπιταλισμός είναι αντιρατσιστικός – ακριβώς επειδή είναι αντιανθρώπινος. Και στην πραγματικότητα η φυλή είναι ένα ανθρώπινο χαρακτηριστικό – δεν υπάρχει κάποιος λόγος γιατί πρέπει να είναι ένα αρνητικό χαρακτηριστικό, αλλά είναι ένα ανθρώπινο χαρακτηριστικό. Αναγνωρίσεις, επομένως, βασισμένες στην φυλή αναμειγνύονται με το βασικό ιδεώδες ότι οι άνθρωποι θα έπρεπε να είναι διαθέσιμοι μόνον ως καταναλωτές και παραγωγοί, ανταλλάξιμα δόντια τροχού που θα ψωνίζουν όλα τα σκουπίδια που παράγονται – αυτή είναι το έσχατο καθήκον τους και οποιεσδήποτε άλλες ιδιότητες που τυχόν έχουν είναι κάπως άσχετες και συνήθως μία ενόχληση.