Το δράμα να είσαι πατέρας
" Συνελήφθη 23χρονος για ένοπλη ληστεία τράπεζας στου Γκύζη
Του Γιαννη Σουλιωτη, εφημερίδα "Καθημερινή" 4-10-2007
Στα γραφεία της Ασφάλειας Αττικής εκρατείτο και ανακρινόταν έως αργά χθες ο 23χρονος Γιώργος Βούτσης, γιος του μέλους του Πολιτικού Γραφείου του ΣΥΝ Νίκου Βούτση, ο οποίος συνελήφθη ως ο ένας εκ των δύο δραστών ένοπλης ληστείας που σημειώθηκε χθες το πρωί σε υποκατάστημα τράπεζας, στου Γκύζη. Εν τω μεταξύ άκαρπες παρέμεναν έως τις βραδινές ώρες, οι έρευνες για τον εντοπισμό του συνεργού του, ο οποίος διέφυγε μετά τη ληστεία, καθώς σύμφωνα με την Αστυνομία, ο συλληφθείς αρνήθηκε να αποκαλύψει την ταυτότητά του. Τα πολεμοφόδια που βρέθηκαν στην κατοχή του 23χρονου, τη στιγμή που ακινητοποιήθηκε από τους αστυνομικούς, δύο περίστροφα και μία χειροβομβίδα μεταφέρθηκαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για να εξεταστεί αν έχουν χρησιμοποιηθεί σε παρόμοιες ενέργειες κατά το παρελθόν. Tο ίδιο συνέβη και με αντικείμενα που βρέθηκαν, από την αστυνομία, στο σπίτι του 23χρονου στο Κουκάκι. Πληροφορίες από την ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι στο διαμέρισμα της οδού Φράττι βρέθηκαν κουκούλες, γάντια, σφεντόνες και σιδηρολοστοί, που ενδεχομένως ο συλληφθείς να είχε χρησιμοποιήσει σε πρόσφατες καταδρομικές επιθέσεις σε βάρος τραπεζών ή άλλων στόχων (όπως δημόσια κτίρια) στο κέντρο της Αθήνας. «Πιστοποιούν τη συμμετοχή του σε άλλες έκνομες ενέργειες» σχολίασαν στην «Κ» αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. Ο 23χρονος ήταν από καιρό γνωστός στις αρχές για τη συμμετοχή του σε επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας. Προ τριετίας είχε συλληφθεί και καταδικαστεί επειδή σε έλεγχο που του είχε γίνει βρέθηκαν στην κατοχή του βόμβες μολότοφ (του είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης με αναστολή), ενώ σύμφωνα με αστυνομικούς είχε αρκετές φορές προσαχθεί στην Ασφάλεια κατά τη διάρκεια επεισοδίων στο περιθώριο συλλαλητηρίων, όπως π. χ. συνέβη κατά τις φοιτητικές κινητοποιήσεις της περασμένης άνοιξης. Πληροφορίες πάντως που διέρρευσαν για πιθανή συμμετοχή του στους επονομαζόμενους «ληστές με τα μαύρα», μέλος των οποίων ήταν ο καταδικασθείς Γ. Δημητράκης, αποδεικνύονται αναληθείς. Η ένοπλη ληστεία που οδήγησε στη σύλληψη του Βούτση σημειώθηκε στις 11.45 π.μ. στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην οδό Γκύζη 34. Ο Βούτσης μαζί με τον συνεργό του εισέβαλαν στην τράπεζα και με την απειλή όπλων και χειροβομβίδας ακινητοποίησαν όσους ήταν εκεί και άρπαξαν 23.000 ευρώ. Ως μέσο διαφυγής ο 23χρονος χρησιμοποίησε ποδήλατο το οποίο μάλιστα είχε φορτώσει με σακκούλες με ψώνια για να μην κινήσει υποψίες. Περαστικοί ωστόσο που παρατηρούσαν τις κινήσεις τους τον ακολούθησαν και στη διασταύρωση των οδών Μπουκουβάλα και Ραγκαβή ο νεαρός οδηγός φορτηγού κατάφερε να τον ακινητοποιήσει. Στο σημείο έσπευσαν στη συνέχεια ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας που προχώρησαν στη σύλληψη του 23χρονου.
εφημερίδα "Καθημερινή", 4-10-2007
META από πληροφορίες ότι ο νεαρός που διέπραξε τη ληστεία στην Εθνική τράπεζα την Τετάρτη είναι γιός ηγετικού στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Αλαβάνος έκανε την ακόλουθη δήλωση :
«Κατ΄ αρχήν θα ήθελα να ευχαριστήσω τα ΜΜΕ διότι με ελάχιστες εξαιρέσεις, αντιμετώπισαν με σοβαρότητα το πρόβλημα το οποίο παρουσιάστηκε εχθές.
Θέλω να επαναλάβω την πάγια θέση του ΣΥΝ ότι καταδικάζουμε κάθε εκδήλωση βίας από όποιον κι αν προέρχεται.
Θέλω επίσης να σημειώσω ότι δεν υπάρχει πολιτικά μια διάσταση οικογενειακής και συλλογικής ευθύνης για το κόμμα μας.
Θέλω να πω όμως ότι ίσως είναι πιο δύσκολο να είσαι πατέρας από το να είσαι ηγέτης ή ηγετικό στέλεχος ενός κόμματος.
Και από δω και πέρα κανείς πρέπει να σκεφτεί γιατί μόνον ο αναμάρτητος πρώτος την λίθο βαλέτω."
Έτσι είναι! Η συλλογική ευθύνη δεν ισχύει στα δημοκρατικά πολιτεύματα κ. Αλαβάνε. Ίσχυε στην Σοβιετική Ένωση και για μισόν αιώνα περίπου σε επίγειους παραδείσους , όπως π.χ. στην "σοσιαλιστική" Ρουμανία. Ισχύει, όμως, η προσωπική ευθύνη του καθενός μας για τις πράξεις μας και για τις πράξεις των ατόμων για τα οποία είμαστε υπεύθυνοι. Μία τέτοια νομική και ηθική ευθύνη εντοπίζεται στην σχέση πατέρας-υιός. Και μολονότι σύμφωνα με το νομικό μας σύστημα και πολιτισμό δεν αποδίδεται ευθύνη στον πατέρα για τα εγκλήματα του ενήλικα υιού του, η κοινωνία και η συνείδηση του καθενός αναζητά την ηθική ευθύνη στους γονείς και το οικείο περιβάλλον. Ο θιγμένος πατέρας καταφεύγει σε αυτοκριτική για την αγωγή που έδωσε στο παιδί του και για τον χαρακτήρα του, ειδικά από την στιγμή που το παιδί έχει εκδηλώσει και άλλες παραβατικές συμπεριφορές στο παρελθόν. Στον πολιτικό μας βίο πάλι δεν ισχύει η συλλογική ευθύνη. Ο Συνασπισμός, ωστόσο, και ο ιδεολογικός περίγυρός του πολλές φορές και επισήμως στην Βουλή και ανεπισήμως στους τηλεκριτές και έξω ή μέσα σε δικαστικές αίθουσες έχουν ζητήσει να τεθούν εκτός νόμου εθνικιστικές οργανώσεις και να διώκεται το αντισιωνιστικό φρόνημα επειδή κάποιοι συνελήφθησαν για - καταδικαστέες κατά τα άλλα, όχι, ωστόσο, πάντοτε αποδεδειγμένες - πράξεις βίας ή τόλμησαν να αμφισβητήσουν γραπτώς κάποια ιστορικά γεγονότα. Κάποιοι δε αριστεροί και υπερδημοκράτες χαρακτήρισαν υποψήφιο και νύν εκλεγμένο βουλευτή "γιό του ρατσιστή", διαφωνώντας καθώς φαίνεται με τις αντιλήψεις του κ.Αλαβάνου περί οικογενειακής ευθύνης. Τίθενται, λοιπόν, θέματα συνείδησης και πολιτικής ευθύτητας και όχι θέματα συλλογικής ευθύνης και ελληνικών δραματικών ταινιών δεκαετίας του '60. Και για να επικαλείται ο κ. Αλαβάνος ρήση του Ιησού Χριστού, στο ιερό βιβλίο του οποίου αρνήθηκε να ορκισθεί, τότε φαίνεται οτι πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ θα έπαιζαν άνετα τον ρόλο του Καϊάφα .