Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2007

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Μοχάμαντ Αμπντέλ Ραχμάν Σάλγκαμ εξαπέλυσε επίθεση κατά του Γάλλου ομολόγου του Μπερνάρ Κουσνέρ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και απέρριψε κάθε συζήτηση για τις επιδόσεις της χώρας του, στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο Κουσνέρ είχε δηλώσει στις αρχές της εβδομάδας ότι «παραιτείται» από την επίσκεψη του Μουάμαρ Καντάφι στο Παρίσι και πράγματι δεν συναντήθηκε με τον Λίβυο ηγέτη στη διάρκεια της παραμονής του τελευταίου στη γαλλική πρωτεύουσα.
Οπως είπε ο Σάλγκαμ στη συνέντευξη Τύπου, στο Παρίσι, όπου συνοδεύει τον Καντάφι, η συμπεριφορά του Κουσνέρ έρχεται σε πλήρη αντίθεση με εκείνη που είχε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών όταν συνόδευσε τον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί στο ταξίδι του στη Λιβύη. «Αν δεν θέλει να μας δει, τότε δεν θέλουμε ούτε εμείς να τον δούμε», είπε ο Σάλγκαμ, προσθέτοντας ότι η απόφαση του Κουσνέρ να απουσιάσει δεν είχε την παραμικρή επίπτωση στις διμερείς συνομιλίες.
«Ο Κουσνέρ», είπε ο Λίβυος αξιωματούχος, «είναι κάποιος που έρχεται στη Λιβύη, τρώει μαζί μας, συνομιλεί μαζί μας, υπογράφει (συμφωνίες) μαζί μας και όταν ερχόμαστε εμείς στο Παρίσι αλλάζει τα πάντα, και κυρίως τις ιδέες που μοιράστηκε μαζί μας στην Τρίπολη».Όσο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η Γαλλία και άλλες χώρες δεν είναι σε θέση να επικρίνουν τη Λιβύη για τις επιδόσεις τους στον τομέα αυτόν, τόνισε ο Σάλγκαμ. «Η Λιβύη δεν είναι μία χώρα που δέχεται μαθήματα», είπε. «Διότι ανθρώπινα δικαιώματα στη Γαλλία ή στην Ευρώπη σημαίνει γάμος μεταξύ ομοφυλοφύλων ενώ από την άλλη πλευρά η πολυγαμία δεν αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα», κατέληξε.