Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2007

από την "Καθημερινή", 3-12-2007

"Ο Λευκός Οίκος ζήτησε εκ νέου σήμερα από τη Μόσχα να ερευνήσει τις κατηγορίες για νοθεία που καταγγέλλεται ότι σημειώθηκε στις ρωσικές εκλογές και ανέφερε ότι ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους δεν έχει την πρόθεση να τηλεφωνήσει στο Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, για να τον συγχαρεί για τη μεγάλη εκλογική νίκη του κόμματός του.
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ντέινα Περίνο, εξήγησε πως ο πρόεδρος Μπους δεν θα τηλεφωνήσει στο Ρώσο ομόλογό του, γιατί ο ίδιος ο κ. Πούτιν δεν ήταν υποψήφιος στις εκλογές της Κυριακής. Ωστόσο, ο κ. Πούτιν ήταν επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο του Κόμματος «Ενωμένη Ρωσία» που είναι ο μεγάλος νικητής της εκλογών. Η κ. Περίνο αναφέρθηκε και στις παρατυπίες και τη μεγάλη νοθεία που σημειώθηκαν κατά την εκλογική διαδικασία και τόνισε: «Ζητήσαμε από τους Ρώσους να ερευνήσουν το ζήτημα αυτό». Υπενθύμισε δε ότι ο πρόεδρος Μπους εκδήλωσε «ανησυχία» πριν από τις εκλογές για το εάν θα διεξαχθούν με διαφάνεια και νομιμότητα.
Συνέντευξη Τύπου του Μπους την Τρίτη
Ο Αμερικανός πρόεδρος θα δώσει συνέντευξη Τύπου την Τρίτη, στις 17:10 ώρα Ελλάδας, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ντέινα Περίνο. Ο κ. Μπους θα κάνει δηλώσεις δυο ημέρες μετά τη μεγάλη νίκη του κόμματος του Βλαντιμίρ Πούτιν στις ρωσικές βουλευτικές εκλογές, που σημαδεύτηκαν από κατηγορίες για νοθεία, και μετά την παταγώδη αποτυχία που σημείωσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλα Ούγκο Τσάβες στη προσπάθεια του να μεταρρυθμίσει το σύνταγμα.
Θα απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων μια εβδομάδα αφότου προήδρευσε της διάσκεψης της Ανάπολης που συνέβαλε στο να ξαναρχίσουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις για την επίλυση της ισραηλο - παλαιστινιακής κρίσης. Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους εξετάζουν νέα μέτρα για να πλήξουν με κυρώσεις την άρνηση του Ιράν να σταματήσει τις πλέον ευαίσθητες πυρηνικές του δραστηριότητες.
Ο κ. Μπους θα πρέπει επίσης να καλέσει και πάλι το Κογκρέσο, όπου πλειοψηφούν οι Δημοκρατικοί αντίπαλοι του, να ψηφίσει τη χρηματοδότηση των πολέμων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν"
Εμείς από την πλευρά μας σημειώνουμε οτι οι κύριες αντιδράσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ρωσία και οι πλείστες των καταγγελιών προέρχονται από τα φιλοδυτικά κόμματα, τα οποία καταποντίστηκαν, και από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσσίας...