Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2007

Newsroom ΔΟΛ
18-12-2007
Τις κατηγορίες κατά της Ελλάδας για εξοπλισμό της Δωδεκανήσου και ειδικότερα της Ρόδου επαναλαμβάνει το τουρκικό γενικό επιτελείο και επανέρχεται σε παλιότερες θέσεις του περί πολιτικής αφανισμού της τουρκικής παρουσίας και της οθωμανικής πολιτιστικής κληρονομιάς στα νησιά.
Συγκεκριμένα, στην κεντρική σελίδα του δικτυακού τόπου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων δημοσιεύεται «ιστορική αναφορά» με αφορμή την επέτειο της άλωσης της Ρόδου από τους Οθωμανούς ...στις 20 Δεκεμβρίου του 1522.
«Η Ελλάδα εξοπλίζει ενώπιον της διεθνούς κοινότητας και κατά παράβαση των ορών των συνθηκών της Λωζάννης του 1923 και των Παρισίων του 1947 τη Ρόδο και τα Δωδεκάνησα, των οποίων η σημασία είναι ζωτική για την ασφάλεια της Τουρκίας» αναφέρεται στο κείμενο.
Το τουρκικό γενικό επιτελείο διατυπώνει επίσης τον ισχυρισμό ότι η Αθήνα «εκ του πονηρού» επικαλείται τον τουρκικό κίνδυνο προκειμένου να εξυπηρετήσει τις «μεγαλοϊδεατικές» πολιτικές της. Για το λόγο αυτό, συνεχίζουν στο ίδιο καταγγελτικό ύφος οι Τούρκοι στρατηγοί, «καταβάλλονται προσπάθειες για τον αφανισμό της τουρκικής παρουσίας» στα νησιά οι Τούρκοι κάτοικοι των οποίων, όπως αναφέρεται, «εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη γενέτειρά τους». Τέλος, το τουρκικό γενικό επιτελείο κατηγορεί τις ελληνικές αρχές ότι εσκεμμένως ερειπώνουν ή καταστρέφουν τα οθωμανικά πολιτιστικά μνημεία της Ρόδου.
Ερωτηθείς για το κείμενο της ιστοσελίδας του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, γνωστοποίησε ότι, κατόπιν εντολής της υπουργού Ντόρας Μπακογιάννη, έγινε ήδη από τη Δευτέρα έντονο διάβημα από την ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Δεν προτιθέμεθα βεβαίως να σχολιάσουμε ούτε και σχολιάζουμε, κατά πάγια πρακτική, ανακοινώσεις ή θέσεις του Γενικού Επιτελείου των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Αλλωστε, το ζήτημα των σχέσεων στρατού και πολιτικής στην Τουρκία απασχολεί την Ευρωπαϊκή Ένωση και καταγράφεται με έμφαση σε όλα τα σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας κείμενά της» προσέθεσε ο κ. Κουμουτσάκος.
O αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, ερωτηθείς την Τρίτη για το λόγο για τον οποίο η κυβέρνηση δεν είχε προβεί σε αντίστοιχο διάβημα για τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στη Θράκη σχετικά με τη μουσουλμανική μειονότητα, είπε ότι τότε είχε τοποθετηθεί για το θέμα και οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου αποτελούν επίσημες ανακοινώσεις της κυβέρνησης.