Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2007

«ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ: Καταστοφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα
ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στην κατεχόμενη Κύπρο καταγγέλλει η Ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου «Identity, Tradition, Sovereignty» (ITS), ύστερα από επίσκεψη στο νησί και τονίζει πως δεν πρέπει να ανοίξει το διαπραγματευτικό κεφάλαιο που αφορά στην «εκπαίδευση και τον πολιτισμό», ενόσω οι κατοχικές δυνάμεις καταστρέφουν την ορθόδοξη πολιτιστική κληρονομιά και οι στρατιωτικές δυνάμεις κατέχουν ευρωπαϊκό έδαφος, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.
Οπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, «αυτό που συντελείται από την κατοχή της βορείου Κύπρου το 1974 από τις τουρκικές δυνάμεις θεωρείται ως πολιτιστική βαρβαρότητα», είπε ο Αντιπρόεδρος της Ομάδας, ο Βέλγος Philip Claeys, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στα κατεχόμενα, προσθέτοντας ότι «η μακραίωνη ελληνοκυπριακή πολιτιστική κληρονομιά καταστρέφεται συστηματικά από τους Τούρκους». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, με την τουρκική κατοχή επιδεικνύεται ανοχή στην κλοπή εικόνων και την καταστροφή ιδιαίτερα σημαντικών από πολιτιστικής άποψης ψηφιδωτών, καθώς και την καταστροφή 500 περίπου ορθόδοξων εκκλησιών. Η Ομάδα ITS είναι πεπεισμένη ότι η Άγκυρα, μετά την εκδίωξη των Ελληνοκυπρίων από το βόρειο τμήμα του νησιού, επιχειρεί την αλλοίωση του εθνικού χαρακτήρα της βορείου Κύπρου, με την αμετάκλητη εγκατάσταση 180.000 Τούρκων από την Ανατολία, προστίθεται.».
δημοσιεύθηκε στην κυπριακή εφημερίδα «Σημερινή»
http://www.simerini.com.cy/nqcontent.cfm?a_id=315851
Εμείς διευκρινίζουμε ότι η ομάδα του ευρωκοινοβουλίου Identity, Tradition, Sovereignty (ITS,Ταυτότητα, Παράδοση, Κυριαρχία ) αποτελείται από ευρωβουλευτές των εθνικιστικών και εθνικών κομμάτων.