Παρασκευή 4 Απριλίου 2008

www.kathimerini.gr με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Τσάβες εθνικοποιεί τις βιομηχανίες τσιμέντου

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες ανακοίνωσε χθες Πέμπτη την άμεση
εθνικοποίηση του τομέα των βιομηχανιών τσιμέντου, στον οποίο μετέχουν οι όμιλοι Lafarge (Γαλλία), Holcim (Ελβετία) και Cemex (Μεξικό).
«Θα εθνικοποιήσουμε τη βιομηχανία του τσιμένου (...) απ' αυτή τη στιγμή, λαμβάνοντας όλα τα νομικά και οικονομικά μέτρα», δήλωσε ο Ούγκο Τσάβες σε ραδιοτηλεοπτικό μήνυμά του. Ο Τσάβες εξήγησε πως πρόκειται για μια «στρατηγική» απόφαση και διευκρίνισε πως οι ξένες εταιρείες θα αποζημιωθούν.
Ο όμιλος Lafarge δεν θέλησε να αντιδράσει άμεσα, αλλά διευκρίνισε σήμερα στο Παρίσι πως δεν βρίσκεται παρά στην τρίτη θέση του τομέα στη Βενεζουέλα, πίσω από τους ομίλους Cemex και Holcim. Η παραγωγή του Lafarge στη χώρα αυτή φτάνει το 1,6 εκατομμύριο τόνους τσιμέντο.
«Το αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρά», δήλωσε από την πλευρά του σήμερα ο Πέτερ Γκίζελ, εκπρόσωπος του ελβετικού ομίλου Holcim. «Παραμένουμε ήρεμοι, επειδή δεν είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνει πως ο τομέας θα εθνικοποιηθεί», πρόσθεσε. Διευκρίνισε πως ο Holcim έχει δύο εργοστάσια στη Βενεζουέλα δυναμικότητας 3 εκατομμυρίων τόνων τσιμέντου ετησίως.
Το Μεξικό ζήτησε εξηγήσεις από τη Βενεζουέλα. «Ο υπουργός Εξωτερικών ήρθε σε επαφή με την κυβέρνηση της Βενεζουέλας για να πληροφορηθεί σχετικά με τις δηλώσεις του προέδρου Ούκγο Τσάβες», ανακοινώθηκε από το υπουργείο.