Παρασκευή, 4 Απριλίου 2008

Εντοπίσαμε μία εξαρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη στην εφημερίδα "ΧΡΟΝΟΣ" της Κομοτηνής και την δημοσιεύουμε, παρόλο που δεν συμφωνούμε με κάποιες ιστορικές και γεωπολιτικές προσεγγίσεις και ερμηνείες του κ.Καρδούχου.
04.04.2008
Ο ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΔΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ, ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ΜΙΛΑ ΣΤΟ «ΧΡΟΝΟ»
Aλή Καρδούχος: Είμαστε 22 εκατομμύρια Κούρδοι στην Τουρκία και δεν έχουμε ένα δημοτικό σχολείο!
Καλωσορίζουμε τον Αλή Καρδούχο και λέμε ότι είναι μπάλσαμο η παρουσία του γιατί έχει να μας πει πάρα πολλά πράγματα για το σημερινό πρόσωπο της Τουρκίας, για τον αγώνα του κουρδικού λαού, για την κουρδική γλώσσα, για την δική τους αυτή επαναστατική διάθεση η οποία δεν κάμπτεται παρόλο το γεγονός ότι η Τουρκία έχει χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα απέναντί τους και γιατί καταφέρνει να έχει όλες αυτές τις αντιστάσεις.
-Πόσοι είναι οι Κούρδοι στην Τουρκία σήμερα;
-Είναι 22 εκ. μόνο στην Τουρκία, αλλά πρέπει μόλις λέμε 22 εκ. να ανοίγουμε παρένθεση και να λέμε ότι ούτε ένα δημοτικό σχολείο δεν υπάρχει στην κουρδική γλώσσα. Αυτό νομίζω λέει πολλά. Η κουρδική γλώσσα είναι αυτή την στιγμή, εδώ και 2-3 χρόνια, σε ελευθερία υπό έλεγχο και περιορισμό. Δηλαδή λένε, ”ελεύθεροι είστε να την μιλάτε», αλλά αυτή η ελευθερία δεν είναι απόλυτη αλλά υπό περιορισμό και υπό έλεγχο. Δηλαδή δεν μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις. Μπορείς να μιλάς με την μάνα σου στα κουρδικά, στο καφενείο να ζητάς ένα καφέ ή να ακούς μουσική αλλά ελευθερία δεν υπάρχει. Δηλαδή σε μία γλώσσα για να είναι ελεύθερη πρέπει να έχεις σχολεία. Όταν δεν έχεις σχολεία και το κράτος λέει εδώ δεν μιλάς κουρδικά, εδώ δεν μπορείς να τυπώνεις ένα βιβλίο μια εφημερίδα τί άλλο μπορεί να σημαίνει;
-Ποιος ο λόγος αλήθεια; 22 εκ. λαός έχει την δική του γλώσσα, την δική του ιστορία, τα δικά του έθιμα.
-Αν θέλουμε να πούμε την αιτία άμεσα, είναι επειδή η Τουρκία έχει ως κράτος για επίσημη ιδεολογία τον κεμαλισμό που σημαίνει ότι είμαι εχθρός όλων των άλλων μη τουρκικών γλωσσών και πίστεων. Δηλαδή όσο η τουρκική ηγεσία επικαλείται την κεμαλική ιδεολογία δε γίνεται τίποτα. Εκεί έχουν άπειρα αγάλματα και προτομές του Κεμάλ τον έχουν αναγάγει σε θεό, ενώ πρόκειται για ένα γενοκτόνο αφού κεμαλισμός είναι η γενοκτονία άλλων μη τουρκικών λαών και εκτουρκισμός των μη τουρκικών λαών εντός και εκτός των συνόρων. Αυτό το εκτός ισχύει για εσάς, το εντός για εμάς. Δηλαδή εντός των τουρκικών συνόρων ισχύει ο εκτουρκισμός και η εξόντωση …
-Αλήθεια τι γίνεται σήμερα με τους Κούρδους εκεί; Βλέπουμε ότι οι Τούρκοι εισβάλλουν στο Ιράκ και μάλιστα περνούν και μέσα από τα σύνορα, βλέπουμε σκηνές οι οποίες προβάλλονται σε όλα τα ΜΜΕ παγκόσμια αποδίδοντας μία κατάσταση εμπόλεμη. Μπορείτε να μας δώσετε το πνεύμα τι γίνεται αυτή την στιγμή; Και για να ολοκληρώσω το ερώτημά μου, όταν ψάχνουν να βρουν προβοκάτσια είναι εύκολο αυτό να το κάνεις, γίνεται ένα επεισόδιο και με βάσει αυτό το επεισόδιο αρχίζεις και δημιουργείς κάποια προβλήματα μεγαλύτερα και έρχονται οι επεμβάσεις. Είναι γνωστή τακτική και των Τούρκων αλλά και των Αμερικάνων.
-Από το 1992 στο βόρειο Ιράκ εκεί που ζουν οι Κούρδοι εμείς το λέμε νότιο Κουρδιστάν. Δηλαδή εμείς είμαστε το βόρειο Κουρδιστάν, το τουρκοκρατούμενο Κουρδιστάν και νότιο Κουρδιστάν είναι ιρακινό Κουρδιστάν. Από το 1992 έχει κουρδική κυβέρνηση, κοινοβούλιο, κουρδική αστυνομία, κουρδικά σχολεία, δηλαδή είναι ελεύθερο. Είναι γύρω 5,5-7 εκ. Κούρδοι μαζί με το Κιρκούτ που ζούνε εκεί πέρα.
- Και μια που μιλήσαμε για τα πληθυσμιακά στοιχεία, υπάρχει και ένα κομμάτι στο Ιράν με λιγότερο πληθυσμό και στην Συρία.
-Ναι στο Ιράν είναι 12 εκ. και στην Συρία γύρω στα 2,5 εκ. Κούρδοι. Κούρδοι είναι στη Μέση Ανατολή 40 εκ. πληθυσμός και αρκετά μεγάλη χώρα, δηλαδή το 1/3 της Τουρκίας, εδαφικά ανήκει στους Κούρδους και εννοώ είναι ένα κομμάτι του Κουρδιστάν στο οποίο ζούνε οι Κούρδοι, δηλαδή μόνο δημόσιοι υπάλληλοι, στρατός κλπ. αυτοί είναι Τούρκοι, οι υπόλοιποι κάτοικοι είναι Κούρδοι και στην δυτική Περσία και βορειοανατολική Συρία και βόρειο Ιράκ. Όλοι είναι Κούρδοι, απλά μας διαμέλισαν με την συνθήκη της Λωζάνης.
-Η κατάσταση στα άλλα κράτη που ζούνε οι Κούρδοι είναι καλύτερη, χειρότερη από αυτή που αντιμετωπίζουν οι Κούρδοι που ζούνε στην Τουρκία;
-Φυσικά αυτή την στιγμή καλύτερη είναι στο βόρειο Ιράκ γιατί είναι ελεύθεροι. Όταν λέμε ελεύθεροι από έξω βλέποντας υπάρχει αμερικανική κατοχή, όμως στο Κουρδιστάν δεν υπάρχει αμερικανική κατοχή. Εγώ πρόπερσι ήμουν εκεί. Μίλησα με όλους και με τους υπουργούς, με τον γραμματέα τον κ. Μπαρζανί τον πρόεδρό μας, με όλους μίλησα, Αμερικάνοι δεν έχουν αναμειχθεί καθόλου στα κουρδικά εσωτερικά θέματα. Μας απελευθέρωσαν. -Δηλαδή μπορούμε να πούμε ότι ισοδυναμεί η ενέργεια της Αμερικής στο Ιράκ για εμάς ακριβώς με το Ναυαρίνο των Ελλήνων.
-Πώς τρία δυτικά κράτη ήρθαν και έκαψαν τον οθωμανικό στόλο και άνοιξαν την ελευθερία του ελληνικού έθνους και εμάς η εισβολή στο Ιράκ των Αμερικάνων και των συμμάχων τους, μας απελευθέρωσε. Για εμάς είναι απελευθερωτές. Αλλά αν μιλήσετε για την Βαγδάτη, είναι κατακτητές.
- Άρα αυτές οι επιχειρήσεις των Τούρκων που γίνονται μέσα στο ιρακινό έδαφος των Κούρδων αυτή την στιγμή, πού αποσκοπούν; Να πληγεί αυτή η ανεξαρτησία; Παίζεται ένα ευρύτερο παιχνίδι που είναι τα πετρέλαια της περιοχής;
-Όχι, πιο πολύ είναι θέμα εξόντωσης των Κούρδων για να μην φτιάξουν ένα ανεξάρτητο κράτος.
-Δηλαδή πιστεύουν ότι στο Ιράκ θα είναι η αρχή του να γίνει ένα ανεξάρτητο κράτος το Κουρδιστάν;
-Κοίταξε, κανένας δεν μπορεί να το εμποδίσει. Το Ιράκ θα είναι ανεξάρτητο κουρδικό κράτος το οποίο από βορρά δηλαδή στο τουρκοκρατούμενο Κουρδιστάν τους βλέπουν όπως ο Έλληνας από την Θράκη έβλεπε από το ανεξάρτητο ελληνικό κράτος της Πελοποννήσου, εμείς έτσι βλέπουμε, όπως Έλληνας περίμενε από την Πελοπόννησο από την ελεύθερη Ελλάδα, από εκεί να φυσήξει αέρας της ελευθερίας και να φτάσει στην Θράκη επί τουρκοκρατίας και εμείς το ίδιο βλέπουμε από το βόρειο Ιράκ φυσάει ένας πάρα πολύ ωραίος αέρας…
-Άρα ένα φυτώριο, ένα κύτταρο ανεξαρτησίας και ακριβώς αυτό φοβούνται όλοι.
-Ακριβώς. Αυτό δεν θα μπορεί να το εμποδίσει κανένας, όχι το τουρκικό κράτος, αλλά και να ενωθούν 500 τουρκικά κράτη δεν θα μπορέσουν να το εμποδίσουν, γιατί είναι ένα μικρό κομμάτι που απελευθερώθηκε. Ακόμη και εις βάρος τους κάποια ενέργεια των Τούρκων στο τουρκοκρατούμενο Κουρδιστάν, δημιουργεί μία τρομερά και μεγάλη αντίσταση και εξέγερση. Ας πούμε μπήκαν μερικές φορές και βομβάρδισαν τα βουνά κλπ και είπαν βομβαρδίζουμε τους τρομοκράτες, στο τουρκοκρατούμενο Κουρδιστάν και στην Τουρκία οι Κούρδοι που βρίσκονται στην Σμύρνη, στα Άδανα, στην Άγκυρα, σε όλες τις πόλεις της Τουρκίας νομίζω ότι πάρα πολύ βενζίνη ξόδεψαν γιατί έκαψαν πάρα πολλά πράγματα.
-Λέγεται κ. Αλή ότι το 1/3 λέει του στρατού της Τουρκίας απασχολείται με τους Κούρδους χρόνια τώρα.
-Απασχολείται και θα απασχοληθεί, όμως δεν θα μπορούν να εμποδίσουν το ελεύθερο Κουρδιστάν, δηλαδή τα πράγματα έχουν περάσει τις δυνατότητες ενός κράτους, όπως της Τουρκίας. Για να πάει δηλαδή τώρα ο στρατός για να εισβάλλει στο Ιράκ πρέπει να περάσει από ένα κομμάτι του Κουρδιστάν, δηλαδή κατεχόμενη περιοχή και να πάει να υποδουλώσει μία άλλη ελεύθερη περιοχή. Πράγματι είναι πάρα πολύ δύσκολο για τους Τούρκους. Και τι έγινε τελευταία. Οι Τούρκοι είπαν από στα σύνορα στο βόρειο Ιράκ έχουν εγκατασταθεί μερικοί τρομοκράτες του PKK έλεγαν και χτυπούν τον στρατό μας, από τα σύνορα εισβάλλουν και χτυπάνε και φεύγουν πάλι στο βόρειο Ιράκ. Με αυτή την αφορμή είπαν «θα χτυπήσουμε τους τρομοκράτες, γι’ αυτό και θα εισβάλλουμε». Όμως αυτό ήταν η αφορμή. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών μαζί με τα άλλα υπουργεία συνεργαζόμενοι και συνεννοημένοι, πήγαν στην Ευρώπη και έγραφαν, ας πούμε στο Τούντζελι το οποίο είναι μακριά από τα σύνορα 647 χλμ. με μία νοητή γραμμή όμως και στις ελληνικές και ευρωπαϊκές εφημερίδες έγραφαν, πάλι στη μεθόριο του Ιράκ έγιναν επεισόδια. Αυτό προετοίμαζε η Τουρκία είναι έμπειρο κράτος, προετοιμάζει εσωτερική και εξωτερική κοινή γνώμη. Υπάρχει στο υπουργείο Εξωτερικών ένα τμήμα το οποίο ασχολείται μόνο με το πώς θα ετοιμάσουμε για το κουρδικό την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, όμως υπάρχει ξεχωριστό ένα γραφείο πώς θα προετοιμάσουν την ελληνική κοινή γνώμη. Οπότε δεν είναι λοιπόν τυχαίο όταν διαβάζουμε στις ελληνικές εφημερίδες ότι έγιναν στην παραμεθόρια περιοχή επεισόδια σε απόσταση 700 χιλιομέτρων από τα σύνορα κλπ., αλλά δεν αποδίδεται σε άγνοια, κάποιοι το έδωσαν αυτό.
-Οι οποίοι μας μελετούν, ξέρουν την ψυχολογία μας, ξέρουν το πώς σκεφτόμαστε.
-Η Τουρκία με αυτή την αφορμή πίεζε πάρα πολύ τους Αμερικάνους και είπε εγώ πρέπει να εξοντώσω τους τρομοκράτες. Έχω εντοπίσει το τάδε μέρος και τους σύμμαχους τους και οι Αμερικάνοι είπαν εφόσον το έχετε εντοπίσει βομβαρδίστε. Όμως ο Τούρκος είχε άλλο σκοπό. Να φτιάξει μία καρμπόν περιοχή και ανοίξει διαδρόμους για μελλοντική εισβολή στο Ιράκ, να καταλήξει στο ελεύθερο Κουρδιστάν και να μην εξελιχθούν οι Κούρδοι σε κράτος. Φυσικά οι Αμερικάνοι έδωσαν άδεια, «βομβαρδίστε, κάντε ό,τι θέλετε» και οι Τούρκοι ξαφνικά είπαν, εμείς τώρα μια και μπήκαμε εδώ θα μείνουμε. Μπορεί μέχρι ένα χρόνο να είμαστε εδώ. Οι Αμερικάνοι τους είπαν να φύγουν από εκεί και οι Τούρκοι άρον – άρον έφυγαν την ίδια μέρα. Οι Αμερικάνοι ξέρουν πολύ καλύτερα το Κουρδιστάν όπως και την Τουρκία την γνωρίζουν καλά. Να μου επιτρέψετε, και την Ελλάδα ξέρουν καλύτερα. Πείτε μου ποια ιστορία δεν γράφεται από τους δυτικούς και η ελληνική ακόμη. Από τον Χόφμαν εγώ έμαθα την ελληνική ετυμολογία με ένα βιβλίο του κ. Μπαμπινιώτη. Μόλις το είπαν αυτό οι Τούρκοι τα έχασαν, άλλαξε όλο το σχέδιο, έπεσαν από τον γάϊδαρο όπως λέμε εμείς και έσπασαν τα μούτρα τους και έφυγαν. Άρχισε μία διαμάχη μεταξύ τους, είπαν στους καθηγητές ότι το σχέδιο που τους παρουσίασαν ήταν λάθος. Δεν υπολογίσατε ότι οι Αμερικάνοι υποστηρίζουν τους Κούρδους και οι Κούρδοι υποστηρίζουν τους Αμερικάνους γιατί αυτή την στιγμή εγώ όταν είμαι από το 1517 υπόδουλος στον Τούρκο και δεν έχω στην γλώσσα μου ένα δημοτικό σχολείο και να έρθει ο διάβολος θα συμμαχήσω εναντίον του …υπερδιάβολου που λέγεται «τουρκικό κράτος». Και εννοούμε βέβαια τους Κεμαλιστές στρατηγούς που είναι υπέρ της εξόντωσης όλων των μη τουρκικών λαών. Ο αγωνιστής είναι αυτός που θέλει το ερέθισμα να τον τσιγγλίσει μέσα του και έχω δει πολλές φορές ανθρώπους που όταν τους παίξαμε αυτό το τραγούδι που δεν το ήξεραν το «Η πατρίδα» με το Νότη Σφακιανάκη, και συγκινήθηκαν και συγκλονίστηκαν και μας το ζήτησαν να το έχουν. Δεν είναι τυχαίο που το διαλέξαμε. Μιλάει για την πατρίδα μας, όποιος έχει αυτή την πατρίδα μέσα του και θέλει να την υπερασπιστεί και βλέπει ότι πολλές φορές την αδικούν, την κατακρεουργούν και γι’ αυτό υπάρχει έτσι μία πολύ έντονη σκληρή αιχμή για τους πολιτικούς, γιατί και το ζήτημα που προέκυψε εδώ στην Θράκη είναι αμιγώς πολιτικό. Και το μακεδονικό είναι πολιτικό και το θρακικό που δεν θέλουμε να το δούμε να εξελιχθεί έτσι είναι πολιτικό ζήτημα.
-Πώς αισθάνθηκες Αλή που το άκουσες;
-Είναι καταπληκτικό τραγούδι βέβαια. Θα ήθελα να μεταφραστεί στα κουρδικά αλλά εκεί που λέει για λυσσασμένα σκυλιά, λυσσασμένος σκύλος σημαίνει άρρωστος γιατί δεν είναι όλα τα σκυλιά λυσσασμένα, να βάλουμε αντί για σκυλιά την λέξη «λύκοι», γιατί ο σκύλος είναι το πρώτο ζώο που εξημέρωσε ο άνθρωπος και άρα ήταν φίλος του ανθρώπου. Αυτός που δαγκώνει είναι ο λύκος.
-Να αλλάξουμε όμως κλίμα. Μετά την ανεξαρτησία του Κοσόβου πολλοί έκαναν λόγο για ένα μουσουλμανικό τόξο που υπάρχει εδώ πάνω στα Βαλκάνια, μιλάμε για τους μουσουλμάνους εδώ πάνω από την Βουλγαρία, της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας των χωρών που είναι ακριβώς πάνω από τα βόρεια σύνορά μας από την Θεσσαλονίκη. Βλέπεις να υπάρχει κάποιο οργανωμένο σχέδιο;
-Ότι οι Κοσοβάροι θέλουν ανεξαρτησία και έχουν δικαίωμα, ναι. Ο κάθε ένας έχει δικαίωμα να ζήσει όπως θέλει. Το λάθος είναι στα Βαλκάνια, ότι μερικοί έχουν μπερδέψει την ταυτότητά τους. Πρέπει ο άνθρωπος για να ζει ελεύθερα, πρέπει να έχει την σωστή ταυτότητα. Δηλαδή εγώ αυτή την στιγμή δεν μπορώ να καυχιέμαι ότι είμαι Ισπανός ή Ιταλός. Σαν Ιταλός αν καυχιέμαι, δεν ξέρω την ιστορία μου, είμαι αμόρφωτος, οπότε μπορεί να με χρησιμοποιήσουν ο κάθε Ιταλός, Ισπανός ή κάθε ξένος. Στα Βαλκάνια αυτό το πράγμα έχει γιατί σε αυτό ίσως συμβάλλει λίγο η θρησκεία. Δηλαδή αυτοί που με το χέρι του Άραβα εξισλαμίστηκαν, με το σπαθί του Άραβα ή και με το στρατό του Μωάμεθ, ακόμη και με τον ισλαμικό στρατό των τεσσάρων χαλίφηδων κλπ εξισλαμίστηκαν, διατηρούν την ταυτότητά τους. Δηλαδή οι Πέρσες, οι Σύριοι κλπ, όλοι στην Μέση Ανατολή δηλαδή, ενώ οι άνθρωποι αυτοί ο καθένας πάλι την ταυτότητά του διατηρεί. Στα Βαλκάνια όμως όταν ήρθε ο οθωμανικός στρατός και έφερε μία καινούρια θρησκεία μαζί με την θρησκεία έχασαν την εθνική τους ταυτότητα. Αυτό είναι το πρόβλημα και αυτό είναι θέμα μόρφωσης. Εγώ πιστεύω πιο πολύ οι αμόρφωτοι χρησιμοποιούνται από το διπλανό κράτος και γι’ αυτό μιλάμε σήμερα για το γνωστό τόξο κλπ.
-Να πάμε λίγο και στα ζητήματα της Κύπρου, βλέπετε να υπάρχει κάποια εξέλιξη σε σχέση με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και εναρμόνιση της Τουρκίας, γιατί δεν έχει κάνει κανένα βήμα. -Για την Κύπρο από εδώ και πέρα θα έχει ήπιες αλλαγές κλπ, έτσι πιστεύω θα έχει. Εγώ πάλι πιστεύω οι Κύπριοι ακόμη και στα κατεχόμενα δεν προτιμούν την Τουρκία, αλλά την δημοκρατία. Γι’ αυτό ακόμη η Τουρκία δεν προχώρησε σε κάποιο άλλο σχέδιο, ούτε στην ενσωμάτωση. Στην Τουρκία αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν κατάλληλες συνθήκες να ενσωματωθεί κλπ. Η Τουρκία δεν υπακούει έτσι κι αλλιώς. Απλά βλέπει ότι ο κόσμος δεν είναι έτοιμος, γιατί εκεί ήταν πιο ελεύθερα. Για παράδειγμα στην Τουρκία ο κόσμος δεν μπορεί να σκέφτεται ελεύθερα, γιατί δε είναι ελεύθερος. Οπότε οι προτιμήσεις των Τουρκοκύπριων οι οποίοι προέρχονται πάλι από τους Έλληνες από την Μικρά Ασία, υπέρ μιας Τουρκίας με κεμαλική δικτατορία και με απαγορεύσεις. Να σας πω την αλήθεια πρόκειται για ένα παιχνίδι μεταξύ των στρατηγών και των πολιτικών που τώρα παριστάνουν ότι είναι θρησκευτικό κόμμα. Έτσι παρουσιάζεται αλλά δεν είναι. Είναι ένα άλλο κεμαλικό κόμμα που δείχνει μία ψευδοταυτότητα ισλαμική. Δεν το νοιάζει τον Τούρκο ούτε τον Ερντογάν το Ισλάμ. Το έχουν γράψει στα παλιά τους τα παπούτσια. Απλά λένε αυτή την ταυτότητα αν χρησιμοποιήσουμε τώρα θα μας ωφελήσει και στα Βαλκάνια και στον Καύκασο και στο Κουρδιστάν κλπ. Ο Κούρδος για παράδειγμα όταν έρχεται ο άλλος και λέει εγώ είμαι κεμαλιστής Τούρκος θα τον διώξει, ενώ όταν λέει ότι είμαι μουσουλμάνος, ομόθρησκός σου και μετά είμαι Τούρκος, τότε μαλακώνει και δεν τον διώχνει. Κρατάει μία απόσταση αλλά δεν λέει και «όχι» κατευθείαν. Και νομίζω τώρα ότι εμείς έχουμε καταλάβει γι’ αυτό ούτε ο Ερντογάν μπορεί στο Κουρδιστάν να πάει ελεύθερα. Δηλαδή στις εκλογές το κόμμα που έχει πάρει τις λιγότερες ψήφους ήταν το κόμμα του Ερντογάν.
-Υπάρχουν Κούρδοι Αλή οι οποίοι αισθάνονται ότι είναι Τούρκοι;
-Κοιτάξτε. Με τον καιρό ειδικά αυτοί που έχουν μετακομίσει στην Τουρκία λένε έχω «κουρδική καταγωγή», βοηθάνε και το κουρδικό απελευθερωτικό κίνημα, αλλά υπάρχουν και ορισμένοι που έχουν χάσει εντελώς την ταυτότητά τους. Αυτοί είναι ένα ποσοστό 1-2% που πήγαν στην Τουρκία και γίνεται αυτό. Και παντού υπάρχουν τέτοιοι. Όμως αυτοί που είναι στο Κουρδιστάν όχι μόνο έχασαν, αυτοί που είχαν ξεχάσει την γλώσσα, την έμαθαν ξανά. Πραγματικά τώρα αυτή την στιγμή εάν παίρνατε την ελληνική ιστορία του 1800-1830 να δείτε πόσα βιβλία γραμματικής τυπώθηκαν, πόσες εργασίες για την ελληνική γλώσσα τότε θα δείτε ότι κάτι ανάλογο συμβαίνει σήμερα. Εμείς τα τελευταία 25 χρόνια έχουμε τυπώσει 25 βιβλία κουρδικής γραμματικής, λεξικά τα έχουμε όλα, από το κουρδοαγγλικό μέχρι το ρωσοκουρδικό, που σημαίνει ότι υπάρχει μία τρομερή έξαρση η γλώσσα και έχουμε εμείς 10 κανάλια τηλεόρασης και στο ελεύθερο και στο τουρκοκρατούμενο Κουρδιστάν, αλλά όχι μέσα από την Τουρκία μέσω δορυφόρου με έδρα στην Ευρώπη. Και ο Τούρκος σκέφτηκε τί να κάνω εγώ τώρα; Όλοι οι Κούρδοι βλέπουν κουρδικές τηλεοράσεις. Δεύτερο εγώ αύριο μεθαύριο εάν καταλάβω το Ιράκ αυτοί οι Κούρδοι του Ιράκ ξέρουν ορισμένοι ένα 10% αραβικά και δεν ξέρουν λέξη τουρκικά. Δεν πρέπει να έχω μία τηλεόραση, ένα ραδιόφωνο να απευθύνεται σε αυτούς για να μην ακούν τα πατριωτικά κουρδικά κανάλια απ΄ έξω; Οπότε εμείς θα απελευθερώσουμε δήθεν την κουρδική γλώσσα αλλά λέμε με έλεγχο και περιορισμένα. Εάν όμως αύριο μεθαύριο καταλάβουμε την περιοχή θα έχουμε ανάγκη να απευθυνθούμε σε αυτό τον λαό στα κούρδικα. Οπότε μας συμφέρει από τώρα να έχουμε ένα ραδιόφωνο ή τηλεόραση, την εβδομάδα μισή ώρα να κάνει πρόγραμμα στην γλώσσα αυτή. Όταν έρθει η ώρα θα πούμε έτσι κι αλλιώς είχαμε ραδιόφωνο και τηλεόραση, ήταν μισή ώρα και τώρα το κάναμε 6 ώρες. Αυτό είναι τουρκικό σχέδιο εξόντωσης. Ενώ η γλώσσα μου εκεί είναι ελεύθερη τώρα στο ελεύθερο Κουρδιστάν. Δηλαδή πηγαίνεις από το σχολείο μέχρι το πανεπιστήμιο, έχουμε 7 κουρδικά πανεπιστήμια στο Ιράκ. Τα επισκέφθηκα όλα ένα προς ένα. Συζητήσαμε, τσακωθήκαμε και ειδικά για τις ελληνικές λέξεις.
-Εσύ τι υπερασπιζόσουν;
-Εγώ είμαι εντελώς αντικειμενικός και συζητούσαμε πέντε λεπτά για να πείσω ένα καθηγητή ότι μια λέξη ήταν ελληνική γιατί όλα τα μαθαίνουν από τα αγγλικά. Επίσης να σημειώσω ότι εκεί έχουμε πολύ καλό στρατό. Έχουμε ακριβώς 90.000 τακτικό στρατό και αυτή την στιγμή υπάρχουν 200.000 έτοιμοι πολίτες έτοιμοι οπλισμένοι στα σπίτια τους να κινητοποιηθούν ανά πάσα στιγμή. Οι 200.000 είναι λαϊκός στρατός όλοι τους ήταν πρώην αντάρτες. Τώρα πηγαίνεις στον στρατό ντυμένος στρατιώτης, ο κόσμος δεν λέει «κύριε στρατιώτη», αλλά «σύντροφε», «αδελφέ». Έτσι μιλάνε γιατί κρυφά τον φιλοξενούσε στο σπίτι και τον τάϊζε και τον κοίμιζε και τώρα βλέπει να είναι αξιωματικός. Δηλαδή πήγα σε όλους τους χώρους για να μάθω την κατάσταση. Και πραγματικά είναι ευχάριστο πάρα πολύ. Ο λαός είναι πολύ ενωμένος στο Ιρακινό Κουρδιστάν, ο κόσμος έχει γευτεί μια φορά την ελευθερία, πρώτη φορά ακούει, γράφει, ερευνά, μιλάει σε εκδηλώσεις κλπ., πραγματικά όχι ο τουρκικός στρατός να έρθει, αλλά να έρθει ο στρατός του κόσμου εκεί δεν πρόκειται να το καταλάβει θα εξοντωθεί. -Η ζωή πώς είναι εκεί; Πώς βιοπορίζονται οι κάτοικοι; Υπάρχουν δουλειές, υπάρχει φτώχεια στο ελεύθερο Κουρδιστάν;
-Στο ελεύθερο Κουρδιστάν είναι τα πιο πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου. Εμείς τα ελέγχουμε όλα. Και συνολικά, δηλαδή ισοδυναμεί με το 17% όλων των ιρακινών πετρελαίων. Εμείς κάνουμε συμβάσεις με ξένες εταιρείες και όσο υπάρχει πετρέλαιο και ο Τούρκος θα σου κάνει και εμπόριο για να κερδίζει λεφτά, να αγοράζει αεροπλάνα για να σε βομβαρδίζει. Να σας πω. Τα δερμάτινα που αγοράζετε όταν επισκέπτεσθε οι Έλληνες την Τουρκία πάνε όλα κατευθείαν στις αεροπορικές δυνάμεις της Τουρκίας. Μόνο ο έμπορας παίρνει, τα υπόλοιπα όλα είναι του στρατού. Και σε εμάς πιστέψτε με περισσότερο εμπόριο κάνει ο στρατός που έχει πάρα πολλές επιχειρήσεις. Το 95% του εμπορίου με το ελεύθερο Κουρδιστάν γίνεται μέσω του τουρκικού στρατού με τα ιδρύματά του!
-Σας ευχαριστούμε πολύ κ. Καρδούχε.
Μελαχροινή Μαρτίδου