Τρίτη 1 Απριλίου 2008



Συνέδριο στο μουσείο Μπενάκη για τον Μ. Καραγάτση
Το Μουσείο Μπενάκη οργανώνει Συνέδριο με θέμα:«Μ. Καραγάτσης: Ιδεολογία και ποιητική» Παρασκευή 4 & Σάββατο 5 Απριλίου 2008

Το Μουσείο Μπενάκη, με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη γέννηση του Μ. Καραγάτση (1908-1960), οργανώνει Συνέδριο με θέμα: «Μ. Καραγάτσης: Ιδεολογία και ποιητική», την Παρασκευή 4 & το Σάββατο 5 Απριλίου 2008.
Έγκυροι μελετητές του Καραγάτση και της νεοελληνικής λογοτεχνίας και ιστορίας θα επιχειρήσουν να φωτίσουν από διαφορετικές σκοπιές βασικά προβλήματα, συντεταγμένες και χαρακτηριστικά της λογοτεχνικής δημιουργίας του Καραγάτση, τοποθετώντας τον άνθρωπο και το έργο του μέσα στο λογοτεχνικό και ιστορικό - πολιτικό κλίμα της εποχής του. Οι διανοητικές προϋποθέσεις, οι τρόποι σύλληψης και πραγμάτωσης του λογοτεχνικού έργου, οι τομές και οι συνέχειες, οι συγχρονισμοί και οι αποκλίσεις από τα υπάρχοντα ρεύματα, αλλά και τα σχήματα σύλληψης και ερμηνείας της ιστορικής πραγματικότητας, αποτελούν ορισμένους από τους άξονες της προβληματικής του Συνεδρίου.
Κατά συνέπεια, η πρώτη μέρα του Συνεδρίου είναι αφιερωμένη στην προβληματική της «συζήτησης» του Καραγάτση με το ιστορικό παρελθόν, την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και τα ιδεολογικά ρεύματα, ενώ η δεύτερη επικεντρώνεται στην ίδια τη δημιουργία του, επιχειρώντας να αποκρυπτογραφήσει τους άξονες και τις πτυχές της ποιητικής του.
Το διήμερο θα ολοκληρωθεί με μια συζήτηση κατά την οποία σύγχρονοι δημιουργοί θα αναδείξουν τη δική τους «εικόνα» για τον Καραγάτση, καταθέτοντας όχι μόνον απόψεις περί της επικαιρότητας του έργου του, αλλά κυρίως αναλύοντας τη δική τους σχέση με αυτό.Στο χώρο του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί μικρή έκθεση πρώτων εκδόσεων και χειρογράφων, προερχόμενων από το Αρχείο της Μαρίνας Καραγάτση.
Οργανωτική Επιτροπή: Βαγγέλης Αθανασόπουλος, Δημήτρης Αρβανιτάκης, Γιώργης Γιατρομανωλάκης, Σταύρος Ζουμπουλάκης.
ΩΡΕΣ ΕΝΑΡΞΗΣ: Παρασκευή: 09. 45 & Σάββατο: 10. 00Μουσείο Μπενάκη, Κτήριο Οδού ΠειραιώςΠειραιώς 138 & ΑνδρονίκουΤηλ. 210 3453111
Σημείωση ιστολογίου: Λέτε να ανακηρύξουν και τον Καραγάτση αριστερό, λέτε;;;