Πέμπτη 10 Απριλίου 2008

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 09/04/2008

Αφαιρέσεις οργάνων Σέρβων, πριν από την εκτέλεσή τους, από Κοσοβάρους

Της ΕΡΣΗΣ ΒΑΤΟΥ

Ανατριχιαστικά στοιχεία για αφαίρεση οργάνων από Σέρβους αιχμαλώτους του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου (ΑΣΚ ή UCK) και πώλησή τους στο εξωτερικό, δίνει στην αυτοβιογραφία της, που μόλις κυκλοφόρησε, η Κάρλα ντελ Πόντε.

Η πρώην γενική εισαγγελέας του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για τα εγκλήματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία και τώρα πρεσβευτής της Ελβετίας στην Αργεντινή, υποστηρίζει παραθέτοντας μαρτυρίες ότι το 1999, μετά το τέλος του πολέμου, περίπου 300 Σέρβοι της επαρχίας απήχθησαν από τον ΑΣΚ και μεταφέρθηκαν σε «κλινική»-στρατόπεδο συγκέντρωσης της κεντρικής Αλβανίας, όπου τους αφαίρεσαν όργανα και μετά τους σκότωσαν. Περιγράφει, μάλιστα, στην αυτοβιογραφία της «Η καταδίωξη - Εγώ και οι εγκληματίες πολέμου», το αποτέλεσμα αυτοψίας στην «κλινική»: αίματα, σύριγγες, φάρμακα, μυοχαλαρωτικά, γάζες...
Οι σερβικές αρχές ήταν ενήμερες για το περιεχόμενο του βιβλίου και διεξάγουν έρευνα, ενώ η Ενωση Οικογενειών Απαχθέντων και Δολοφονηθέντων Σέρβων του Κοσόβου ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά της Ντελ Πόντε γιατί, ενώ είχε αποφανθεί ότι όλοι οι αγνοούμενοι ήταν νεκροί, ουδέποτε ενημέρωσε τους δικούς τους για την αφαίρεση οργάνων. Η εφημερίδα του Βελιγραδίου Press έγραψε ότι κομβική για την υπόθεση ήταν η μαρτυρία ατόμου με τον κωδικό Κ-144, που περιέγραψε με λεπτομέρειες την ιστορία, προσθέτοντας ότι ο ΑΣΚ και οι μεσάζοντες «μοιράστηκαν 4 εκατ. μάρκα» από τα όργανα που πωλήθηκαν στο εξωτερικό.Η Κάρλα ντελ Πόντε βάλλει και κατά του Χασίμ Θάτσι, διοικητή του ΑΣΚ και τώρα πρωθυπουργού του Κοσόβου. Περιγράφοντας τον εαυτό της, λέει ότι είναι «κυνηγός φιδιών». Ο Θάτσι έφερε την προσωνυμία «φίδι».Η ελβετική κυβέρνηση, η οποία αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Κοσόβου, της απαγόρευσε να παρουσιάσει το βιβλίο της την Κυριακή στο Μιλάνο, τονίζοντας σε σχετική ανακοίνωση ότι η προώθησή του «δεν είναι συμβατή με τη θέση της ως πρέσβειρας της Ελβετίας». Την απαγόρευση κυκλοφορίας του βιβλίου των 400 σελίδων είχε ζητήσει τον περασμένο μήνα από τον ΟΗΕ και η Σερβία, υποστηρίζοντας ότι περιέχει στοιχεία «που μπορεί να υπονομεύσουν την επιχείρηση των μυστικών υπηρεσιών για εντοπισμό και σύλληψη» υπόπτων για εγκλήματα πολέμου.

(Πηγές: Corriere della Sera, www.ansa.it, www.balkaninsight.com, www.b92.net)