Τρίτη 4 Μαρτίου 2008

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Χαμάς κατηγόρησε τη Ράις ότι «υποκινεί τον πόλεμο» εναντίον της

Η Χαμάς κατηγόρησε σήμερα την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις ότι «υποκινεί τον πόλεμο» εναντίον της επιρρίπτοντάς της τις ευθύνες για την κλιμάκωση της βίας στη Λωρίδα της Γάζας. «Οι δηλώσεις της Ράις που ενοχοποιούν τη Χαμάς για την τωρινή κλιμάκωση της βίας, προδίδουν τον πραγματικό στόχο της επίσκεψής της στην περιοχή, δηλαδή τη συνέχιση της υποκίνησης του πολέμου εναντίον της Χαμάς και της αντίστασης», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Χαμάς στη Γάζα, Σάμι Αμπού Ζούχρι. «Οι δηλώσεις αυτές στόχο έχουν να εξαπατήσουν τους λαούς της περιοχής και να συγκαλύψουν το έγκλημα που έχει διαπράξει ο (αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ) Μπους κατά του παλαιστινιακού λαού, γιατί αυτός είναι που έδωσε το πράσινο φως για τον πόλεμο κατά της Γάζας, κατά την επίσκεψή του στην περιοχή, τον Ιανουάριο», πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Ο εκπρόσωπος της Χαμάς προέτρεψε τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς να μην «ακούσει» την έκκληση της Ράις για επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ, οι οποίες ανεστάλησαν την Κυριακή εξαιτίας της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα. «Πρέπει να δώσει ένα τέλος στις διαπραγματεύσεις και να μην περιοριστεί στην αναστολή τους. Είναι μια φυσική αντίδραση στη σιωνιστική σφαγή», τόνισε ο ίδιος εκπρόσωπος.
Η Ράις, η οποία αναμένεται σήμερα στη Ραμάλα και την Ιερουσαλήμ, επέρριψε στη Χαμάς την ευθύνη για την επιδείνωση της κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας, όπου περισσότεροι από 120 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους από την Τετάρτη στη διάρκεια ισραηλινών επιθέσεων, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε απάντηση για τις παλαιστινιακές επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον του ισραηλινού εδάφους. «Πρέπει όλος ο κόσμος να καταλάβει ότι η Χαμάς πράττει αυτό που περιμέναμε:χρησιμοποιεί τις επιθέσεις με ρουκέτες για να σταματήσει μια ειρηνευτική διαδικασία από την οποία δεν έχει τίποτα να κερδίσει», δήλωσε η Ράις στο αεροπλάνο που την μετέφερε στο Κάιρο, πρώτο σταθμό της περιοδείας της στην περιοχή.
Η Ράις απέφυγε να κάνει κάποιο σχόλιο για την ισραηλινή επίθεση και απηύθυνε έκκληση για επανάληψη των ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων που απειλούνται από την κλιμάκωση της βίας.