Κυριακή 30 Μαρτίου 2008

"Καθημερινή", 30-03-2008
Μαρτυρία για δωροδοκία και αξιωματικών του ελληνικού στρατού...

Στην Ελλάδα καθυστερήσεις παρουσιάζονται για τα έργα ανακαίνισης των μονάδων της ΔΕΗ στον Αγιο Δημήτριο και σε εκείνο των φορητών ψηφιακών οδηγών των μουσείων που είναι πολύ πίσω. Στις δύο αυτές περιπτώσεις η Siemens καθιστά υπεύθυνο το ελληνικό δημόσιο (ΔΕΗ, ΟΠΕΠ). Στη δεύτερη περίπτωση πληρώθηκε προκαταβολή ύψους 50% του έργου αν και δεν έχει υλοποιηθεί ούτε το 10% αυτού. Τον επόμενο μήνα θα αρχίσουν να τρέχουν «ποινικές ρήτρες» για τις καθυστερήσεις.
Ενα τέτοιο έργο είναι και το σύστημα τηλεπικοινωνιών του στρατού ΕΡΜΗΣ για το οποίο ακόμα και στελέχη των εταιρειών, που έχουν αναλάβει την κατασκευή του δεν αντιλαμβάνονται γιατί το ελληνικό κράτος εξακολουθεί να πληρώνει γι’ αυτό.
Η σύμβαση υπογράφτηκε το 1999 και η έρευνα της εισαγγελίας στο Μόναχο αποκάλυψε ύψος τιμολογίων που δεν δικαιολογούσαν τα ποσά των «παρεχόμενων υπηρεσιών». Η Siemens και μια δεύτερη γερμανική εταιρεία, η EADS (τότε Dasa) που στη συνέχεια εξαγόρασε τον κλάδο «ασφαλών επικοινωνιών» της μητρικής Siemens, έκοβαν τιμολόγια, που πληρώθηκαν σε μια βρετανική τράπεζα στο Μόντε Κάρλο επ’ ονόματι μίας υπεράκτιας εταιρείας με το όνομα Pacific Ocean. Από την εταιρεία αυτή φέρονται να έχουν πληρωθεί στελέχη και των δύο κομμάτων εξουσίας ορισμένα από τα οποία δεν είχαν τότε σχέση με εξοπλιστικά προγράμματα.
Σε μία κατάθεση μάλιστα ένας από τους χειριστές των «μαύρων ταμείων» της Siemens μιλάει για «δωροδοκίες και αξιωματικών του ελληνικού στρατού». Αν για την υπόθεση αυτή προκύψουν αξιοποιήσιμα στοιχεία από την ανάκριση τότε δεν αποκλείεται να υπάρξει στην Αθήνα και δεύτερη προκαταρκτική εξέταση για το σύμπλεγμα Siemens.Στο φύλλο της «Καθημερινής της Κυριακής» στις 16 Μαρτίου 2008 γράφτηκε από λάθος του υπογράφοντα ότι και η υπεράσπιση του κ. Χριστοφοράκου είχε προσφύγει διά του καθηγητή κ. Γ. Γιαννίδη, εκτός από εκείνη του κ. Μαυρίδη, στην αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων για να διευκρινιστεί τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει η αμερικανική δικηγορική εταιρεία Debevoise. Το ορθό είναι ότι εκ μέρους του κ. Χριστοφοράκου είχε προσφύγει το γραφείο Φλογαΐτη.