Τετάρτη 12 Μαρτίου 2008

Για τις δηλώσεις του Βαρθολομαίου περί Τουρκίας και Ευρώπης κανένας "προοδευτικός" δεν θα πει ότι αποτελούν ανάμειξη της Εκκλησίας στην πολιτική. Αυτό συμβαίνει μόνο όταν οι ιεράρχες υπερασπίζονται τα εθνικά συμφέροντα. Απολαύστε τα παρακάτω
Προσκυνηματική επίσκεψη
Ξύπνησαν οι μνήμες στην απέναντι ακτή του Αιγαίου
11/03/08, 20:43, Σμύρνη

Στις περιγραφές του Ηλία Βενέζη και του Φώτη Κόντογλου αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε κατανυκτικό εσπερινό που έψαλε στο ναό του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στο χωριό του Κιρκιντζέ, στην περιοχή της Εφέσου.
«Κάναμε την βραδινή μας προσευχή, τον Εσπερινό, ψάλαμε το 'Φως ιλαρόν', κάναμε Αρτοκλασία και θα τελέσουμε Τρισάγιο για την Διδώ Σωτηρίου και για όλους τους αδελφούς και πατέρες μας, που έζησαν σε αυτά τα μέρη και απήλθαν του κόσμου τούτου, είτε ειρηνικώς κοιμηθέντες, είτε μαρτυρικώς τελειωθέντες υπό τις δύσκολες και τραγικές συνθήκες της εποχής εκείνης» είπε ο Πατριάρχης απευθυνόμενος στους προσκυνητές , από την Μυτιλήνη, την Ρόδο , την Χίο, την Αθήνα και αλλού που τον συνόδευαν στην προσκυνηματική επίσκεψη.
«Ήλθε όμως η αποφράς ημέρα, ήρθε ο πόλεμος - και πότε ο πόλεμος έχει καλό αποτέλεσμα;- και συμπαρέσυρε τη Ρωμιοσύνη της Ανατολής, της Ιωνίας και όλης της Μικράς Ασίας και έφυγε από αυτά τα μέρη. Οι Ρωμιοί άφησαν τις Εκκλησίες τους, όπως αυτήν εδώ του Αγίου Ιωάννου και την γειτονική του Αγίου Δημητρίου, και μεταφυτεύθηκαν στην Ελλάδα και σε άλλα μέρη, όπου, και παρά την εξαθλίωση εκείνων των ημερών, μπόρεσαν και πρόκοψαν και ανεδείχθησαν και πλούτισαν και πάλιν και συνέβαλαν στην κοινωνική και την εμπορική και την πολιτιστική ζωή της Ελλάδος» είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.
«Προσευχόμαστε λοιπόν απόψε και ενθυμούμεθα όλους αυτούς. Λυπόμαστε για τις τραγικές εκείνες στιγμές στην προκυμαία της Σμύρνης, αλλά τις τραγικές στιγμές, που έζησε το Γένος μας. Και από την άλλη πλευρά χαιρόμαστε σήμερα, γιατί είναι τόσο αρμονικές οι σχέσεις Τουρκίας και Ελλάδος, των δύο γειτονικών λαών εκατέρωθεν του Αιγαίου και εξελίσσονται μέρα με τη μέρα προς το καλύτερο έως ότου και η Τουρκία εισέλθει, όπως το επιθυμούμε και το ευχόμαστε, όλοι, στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, στην οποία και πιστεύουμε ακραδάντως ότι ανήκει» κατέληξε ο κ. Βαρθολομαίος.