Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2007

Newsroom ΔΟΛ, 15/11/2007

Συνεργείο της τουρκικής δασικής υπηρεσίας προκάλεσε ανεπανόρθωτες ζημίες στη Μονή της Μεταμορφώσεως του Χριστού, που βρίσκεται στη νήσο Χάλκη της Κωνσταντινούπολης.
Συγκεκριμένα, το συνεργείο εμφανίστηκε αιφνιδίως το πρωί της Τρίτης στο χώρο του μοναστηριού, που βρίσκεται σε έναν από τους πευκόφυτους λόφους της Χάλκης, και αφού εξανάγκασε τους φύλακες και τις οικογένειές τους να εγκαταλείψουν τον ναό και τα οικήματα, ξεκίνησε την διαδικασία κατεδάφισης.
Όπως δήλωσε ο ηγούμενος της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, μητροπολίτης Μοσχονησίων Απόστολος, μόλις πληροφορήθηκε τα γεγονότα, στο πλαίσιο των προσπαθειών του να εμποδίσει την κατεδάφιση ενημέρωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο οποίο ανήκει η Μονή. Κατόπιν διαβημάτων του Πατριαρχείου οι εργασίες κατεδάφισης σταμάτησαν, αφού όμως προκλήθηκαν ανεπανόρθωτες ζημίες.
Της απόπειρας κατεδάφισης του ιστορικού μνημείου δεν προηγήθηκε ουδεμία επίσημη προειδοποίηση.
Σύμφωνα με την ομογενειακή εφημερίδα Απογευματινή της Κωνσταντινούπολης, ο κ. Απόστολος κατέστησε σαφές στη αρμόδια Διεύθυνση ότι η πράξη συνιστά κατεδάφιση ευκτήριου οίκου και θα δημιουργήσει αντιδράσεις εντός και εκτός της χώρας, των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενώσεως μη εξαιρουμένων. Εισέπραξε όμως την οργίλη απάντηση των τουρκικών Αρχών.
Το μοναστήρι της Μεταμορφώσεως βρίσκεται στο λόφο απέναντι από τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, χρονολογείται από το πρώτο ήμισυ του 19ου αιώνα και είναι γνωστό και ως «Μακάριος».
Πρόκειται για ένα από τέσσερα μοναστήρια που βρίσκονται στη Χάλκη, μεταξύ των οποίων και εκείνο της Αγίας Τριάδος εντός της Θεολογικής Σχολής. Στο ίδιο νησί και πολύ κοντά στον «Μακάριο» βρισκόταν και η ιστορική εκκλησία της Παναγίας (πιθανότατα του 14ου αιώνα), στον περίβολο της πρώην Ελληνικής Εμπορικής Σχολής και του Ορφανοτροφείου, που κατελήφθη τον προηγούμενο αιώνα από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό.