Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2008

από το in.gr, με πληροφορίες από Associated Press
Νέος σταθμός το Κουβέιτ.
Απλώστε το χέρι στο Ισραήλ, λέει στους Αραβες ο Μπους περιοδεύοντας στη Μ.Ανατολή11/01/08 12:59ΙερουσαλήμΜε παρότρυνση προς τις αραβικές χώρες να «απλώσουν το χέρι» στο Ισραήλ και την πεποίθηση ότι είναι εφικτή μία ειρηνευτική συμφωνία με τους Παλαιστινίους εντός του έτους συνεχίζει ο Τζορτζ Ο.Μπους την εκτενέστερη περιοδεία της θητείας του στη Μέση Ανατολή.
Έπειτα από δύο ημέρες επαφών με την ισραηλινή και παλαιστινιακή ηγεσία -σε μία ιστορικού χαρακτήρα επίσκεψη στην περιοχή- ο Αμερικανός πρόεδρος αφίχθη την Παρασκευή στο Κουβέιτ, τη μοναδική μαζί με το Ιράκ χώρα που δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση συμμετοχής στην πρόσφατη διεθνή διάσκεψη κορυφής της Αννάπολης.
Τον πρόεδρο των ΗΠΑ υποδέχθηκε ο εμίρης της μικρής αυτής χώρας του Κόλπου, σεΐχης Σαμπάχ Αλ Αχμαντ Αλ Σαμπάχ. Θα έχουν συνομιλίες και στη συνέχεια θα παρακαθήσουν σε επίσημο δείπνο. Μετά το Κουβέιτ ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα βρεθεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο.«Καλώ τις αραβικές χώρες να απλώσουν το χέρι στο Ισραήλ, ένα βήμα που έχει καθυστερήσει πολύ» είπε ο Μπους στους δημοσιογράφους πριν την άφιξή του στο Κουβέιτ.
Ζητούμενο για τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι η εξασφάλιση της αραβικής στήριξης στη σύγκρουση του Μαχμούντ Αμπάς με το ριζοσπαστικό κίνημα της Χαμάς -που έχει από τον περασμένο Αύγουστο τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας-, ώστε να μπορέσει ο Παλαιστίνιος πρόεδρος να προχωρήσει σε ειρηνευτική συμφωνία.
Η καλλιέργεια ευνοϊκού κλίματος για διαπραγματεύσεις με κατάληξη τη διαρκή ειρήνη στη βάση των δύο κρατών είναι το επίκεντρο της οκταήμερης περιοδείας Μπους, όμως ανάλογη βαρύτητα στις επαφές του Αμερικανού προέδρου θα έχει το ζήτημα των αβέβαιων επιδιώξεων και της επιρροής του Ιράν στην περιοχή.

Ο Μπους στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναχώρησε αεροπορικώς με το Air Force One για το Κουβέιτ έπειτα από ένα προσκύνημα σε χριστιανικούς Αγιους Τόπους στη Γαλιλαία, στο βόρειο Ισραήλ, και μία συγκινητική επίσκεψη στο μνημείο του Ολοκαυτώματος Γιαντ Βάσεμ στην Ιερουσαλήμ.
Συνοδευόμενος από τους Εχούντ Ολμέρτ και Σιμόν Πέρες κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο για τα παιδιά που σκοτώθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα και τα γκέτο. Έφθασε στο Μνημείο με την αυτοκινητοπομπή του, τις σειρήνες να ηχούν ασταμάτητα και μεγάλη αστυνομική συνοδεία.
«Υπάρχει καλή ευκαιρία για ειρήνη και θέλω να σας βοηθήσω. Ευχαριστώ για τη φιλοξενία σας [...] Ήταν μια πολύ θετική επίσκεψη» δήλωσε ο Μπους, προσθέτοντας πως αποδέχθηκε πρόσκληση του Ισραήλ να επιστρέψει για την 60ή επέτειο από την ίδρυση του ισραηλινού κράτους, το Μάιο.
Κατά την επίσκεψη στο Μνημείο, και ενώπιον μίας φωτογραφίας του στρατοπέδου συγκέντρωσης Αουσβιτς, είπε στην Κοντολίζα Ράις που τον συνόδευε ότι οι Σύμμαχοι θα έπρεπε να είχαν βομβαρδίσει το στρατόπεδο για να σταματήσουν την εξόντωση των Εβραίων. Αν και οι συμμαχικές δυνάμεις ήταν, προς το τέλος του πολέμου ενήμεροι για το τί συνέβαινε στο στρατόπεδο, δίστασαν να το βομβαρδίσουν.Το στίγμα που έδωσε ο Μπους επισκεπτόμενος το Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη είναι πως μία ειρηνευτική συμφωνία είναι εφικτή μέχρι το τα τέλη του 2009 εφόσον οι δύο πλευρές επιδείξουν σοβαρότητα στις συνομιλίες, που μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγράψει καμία πρόοδο. «Πιστεύω ότι είναι πιθανό -όχι μόνο πιθανό, πιστεύω ότι θα συμβεί μέχρι τη λήξη της θητείας μου» είπε.
Αισιόδοξος ότι μπορούν Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι να συνάψουν ειρήνη δήλωσε και ο απεσταλμένος του Κουαρτέτου και πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, ο οποίος είχε συνάντηση με τον Μπους στην Ιερουσαλήμ. Ωστόσο, ο Μπλερ εμφανίστηκε επιφυλακτικός για το χρονικό πλαίσιο της συμφωνίας αυτής, σημειώνει το BBC.
Συγκεκριμένα βήματα προόδου από το ταξίδι του Μπους στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη δεν υπήρξαν, ούτε όμως και αναμένονταν καθώς δεν είχαν καλλιεργηθεί ανάλογες προσδοκίες.