Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2008

Καθημερινή , 24-02-2008

Πλούσιο παρασκήνιο στην υπόθεση «Γερμανός»
Των Αν. Ντοκα –Β. Μανδραβελη

«Βαριές κατηγορίες» περιλαμβάνει το 25σέλιδο πόρισμα που παρουσίασε προχθές ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Αλέξης Πιλάβιος, στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου (Δ.Σ.). Το πόρισμα που παρουσιάστηκε το απόγευμα της Παρασκευής για πρώτη φορά στα περισσότερα μέλη του Δ.Σ., κάνει ευθέως λόγο για πράξεις χειραγώγησης στη μετοχή της Γερμανός ΑΒΕΕ, προ της εξαγοράς της από την Cosmote.
Ως γνωστόν, η τελευταία απέκτησε τη Γερμανός ΑΒΕΕ τον Μάιο του 2006 αντί 1,3 δισ. ευρώ, ύστερα από μια μεγάλη αύξηση τιμής της μετοχής της Γερμανός από τον Δεκέμβριο του 2005 έως τον Μάιο του 2006. Συγκεκριμένα, η τιμή μετοχής της Γερμανός αυξήθηκε από 12 σε 19 ευρώ πραγματοποιώντας μεγάλο όγκο συναλλαγών. Η πλευρά, όμως, της Γερμανός ΑΒΕΕ και της Cosmote αντεπιχειρηματολογεί προβάλλοντας τις αντίστοιχες αυξήσεις που σημειώθηκαν σε τιμές άλλων μετοχών, αλλά και την ανακοίνωση, εκείνη την περίοδο, μεγάλων επιχειρηματικών ειδήσεων (π.χ. πώληση συμμετοχής στα ΚΑΕ, πώληση της Unitek στο Ουζμπεκιστάν κ.ά.).
Στο πόρισμα αποδίδονται ευθύνες για την πράξη της χειραγώγησης σε μεγάλη χρηματιστηριακή εταιρεία, όπως επίσης και σε φυσικά πρόσωπα μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών (Γερμανός, Cosmote).
Απόφαση, ωστόσο, δεν λήφθηκε, καθώς επί του πορίσματος έφεραν αντιρρήσεις αρκετά μέλη του 9μελούς Δ.Σ. που πήραν στα χέρια τους το πόρισμα με την έναρξη της συνεδρίασης. Μεταξύ αυτών επιφυλάξεις εξέφρασαν ο γενικός γραμματέας της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών Χρ. Γκόρτσος, ο πρόεδρος του Χ.Α. Σπύρος Καπράλος και ο εκπρόσωπος των τραπεζών, Ιωάννης Γούσιος. Το θέμα θα συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, που θα συγκληθεί στην αρχή της εβδομάδας.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κ. Πιλάβιος, βρίσκεται σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση, καθώς πιέζεται από τη Δικαιοσύνη προκειμένου να προχωρήσει η δικαστική διερεύνηση του θέματος. Επίσης, πιέζεται και πολιτικά, αφού το θέμα έχει λάβει διαστάσεις μετά τη δημοσιοποίησή του. Ηδη ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Χρ. Βερελής, με επιστολή του προς τον κ. Πιλάβιο, ζητάει τη γνωστοποίηση του πορίσματος. Επίσης, ο κ. Βερελής για το ίδιο θέμα υπέβαλε την περασμένη Παρασκευή και ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη με βασικό αίτημα τη γνωστοποίηση των σχετικών εγγράφων.
Εφόσον υπάρξει απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που επιβεβαιώνει τη χειραγώγηση της μετοχής της Γερμανός ΑΒΕΕ, τότε θ’ αποτελέσει το πρώτο κρούσμα μετά την ψήφιση του νέου νόμου 3340/2005 περί πράξεων χειραγώγησης και εσωτερικής πληροφόρησης. Ο νόμος χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα αυστηρός και προβλέπει διοικητικές (πρόστιμα) και ποινικές κυρώσεις. Η αρμοδιότητα της Ε.Κ. αφορά τις διοικητικές κυρώσεις, ενώ για τις ποινικές κυρώσεις αρμόδια είναι η Δικαιοσύνη.
Ο λόγος που αναβλήθηκε η λήψη απόφασης επί του πορίσματος της μετοχής της Γερμανός έχει να κάνει και με την απουσία προγενέστερης αντίστοιχης απόφασης. Πάντως, το πόρισμα δεν οδήγησε σε αποφάσεις, καθώς θα ήταν τουλάχιστον παράδοξο να καταδικαστούν εταιρείες και φυσικά πρόσωπα διαβάζοντας στο «γόνατο» ένα εκτενές πόρισμα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ε.Κ. την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε εκτάκτως και με μεγάλη μυστικοπάθεια, λόγω του εύλογου ενδιαφέροντος. Το πόρισμα που παραδόθηκε στα μέλη επεστράφη μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης. Ο κ. Πιλάβιος συνέστησε στα μέλη του Δ.Σ. ν’ αποφύγουν τη διαρροή του περιεχομένου του, λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης.
Η υπόθεση προκαλεί «σεισμικές» δονήσεις και στην πλατεία Συντάγματος. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας ήταν ενήμερη για τις κινήσεις της Cosmote από τον Ιανουάριο του 2006 και έχει βρεθεί στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης.