Τρίτη 20 Μαΐου 2008

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Χιλιάδες ανέστιοι από τα επεισόδια στη Ν. Αφρική Δεκατρείς χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω του κύματος ξενοφοβικής βίας. Στην προσπάθεια καταστολής της βίας η αστυνομία άνοιξε πυρ με ελαστικές σφαίρες εναντίον εκατοντάδων κατοίκων παραγκούπολης.
Το κύμα βίας που ξέσπασε στη Νότια Αφρική, κυρίως κατά των αλλοδαπών στη χώρα, ανάγκασε 13.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να βρουν καταφύγιο σε εκκλησίες και κοινωνικά κέντρα, ανακοίνωσε σήμερα από τη Γενεύη ο Διεθνής Οργανισμός για τις Μεταναστεύσεις (OIM).
«Δεκατρείς χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να καταφύγουν σε εκκλησίες, κέντρα ενοριών, η πλειοψηφία χωρίς να προλάβει να πάρει τίποτε μαζί της», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΙΜ Ζαν Φιλίπ Σοζί.
«Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων ο Ερυθρός Σταυρός της Νότιας Αφρικής, θα διανείμουν αύριο, Τετάρτη, κυτία με είδη πρώτης ανάγκης», πρόσθεσε.
Περισσότεροι από 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μία εβδομάδα στις παραγκουπόλεις και στα πρώην γκέτα των μαύρων στο Γιοχάνεσμπουργκ από το κύμα βίας που έχει στόχο κυρίως τους μετανάστες. Οι φτωχοί κάτοικοι της νοτιοαφρικανικής πρωτεύουσας κατηγορούν τους μετανάστες ότι τους παίρνουν τις δουλειές και ότι προκαλούν βίαια εγκλήματα.
Ο ΟΙΜ θα μεταδώσει μηνύματα κατά της ξενοφοβικής βίας από τον περιφερειακό νοτιοαφρικανικό ραδιοσταθμό Metro FM.
Σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό για τις Μεταναστεύσεις, περίπου 2 ως 5 εκατομμύρια μετανάστες, κυρίως από το νότιο τμήμα της αφρικανικής ηπείρου, εργάζονται στη χώρα. Από αυτούς, το ένα εκατομμύριο προέρχεται από τη Ζιμπάμπουε, όπου η πολιτική κρίση έχει ενισχύσει το μεταναστευτικό κύμα.
Στην προσπάθεια καταστολής της βίας κατά των αλλοδαπών στη νοτιοαφρικανική πρωτεύουσα η αστυνομία άνοιξε σήμερα πυρ με ελαστικές σφαίρες εναντίον εκατοντάδων κατοίκων παραγκούπολης.
Η αστυνομία έρριξε ελαστικές σφαίρες για να διαλύσει πλήθος περίπου 700 ανθρώπων, οι οποίοι νωρίτερα είχαν αναγκάσει αλλοδαπούς να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη συνοικία Ραμαφόσα, ανατολικά του Γιοχάνεσμπουργκ, δήλωσε ο εικονολήπτης του Ρόιτερ Τζον Μκχίζε. Τουλάχιστον δύο άτομα τραυματίστηκαν.
Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει ότι 2 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας στη συνοικία αυτή.
Εκκλήσεις για κατάπαυση των βιαιοπραγιών
Έκλεισε προσωρινά αυτές τις ημέρες ο ελληνικός ναός του Αγίου Κωνσταντίνου, όπου θα πραγματοποιούνταν σήμερα και αύριο πανηγυρικές εκδηλώσεις παρουσία μάλιστα του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεοδώρου.
Η Εκκλησία, που μετρά φέτος 100 χρόνια ζωής και είναι η πρώτη που δέχτηκε στους κόλπους της τους Έλληνες μετανάστες που έφτασαν στη Νότιο Αφρική, βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, όπου εδώ και μία εβδομάδα είναι απανωτές οι βίαιες σκηνές των συγκρούσεων μεταξύ Νοτιοαφρικανών και μεταναστών της Ζιμπάμπουε. Οι ντόπιοι Νοτιοαφρικανοί θεωρούν υπεύθυνους τους μετανάστες από τη Ζιμπάμπουε για την απώλεια της εργασίας τους, για την γενικότερη ανέχεια και την αύξηση της εγκληματικότητας.
Προχθές Κυριακή, όταν η Ελληνική Κοινότητα Γιοχάνεσμπουργκ εόρταζε τα 100 χρόνια ιστορίας της, λίγο μετά την ολοκλήρωση των πανηγυρικών ομιλιών, η κρατική αστυνομία ζήτησε από τους Έλληνες παροίκους να αποχωρήσουν από το χώρο, λίγο μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης.
Σήμερα, όμως, η τοπική αστυνομία απαγόρευσε τελείως να πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις στην ιστορική ελληνική εκκλησία με αφορμή την εορτή του Αγίου Κωνσταντίνου, καθώς ο παραδοσιακός ελληνορθόδοξος ναός βρίσκεται κυριολεκτικά στο επίκεντρο της περιοχής όπου εκτυλίσσονται τα επεισόδια, στο κέντρο του Γιοχάνεσμπουργκ, εκεί όπου κάποτε ζούσαν οι περισσότερες ελληνικές οικογένειες και ήδη εδώ και κάποια χρόνια έχουν μετακομίσει σε άλλες περιοχές της πόλης. Την ίδια στιγμή, η αστυνομία εντείνει τους ελέγχους σε όλη την πόλη για τον κίνδυνο επανάληψης των επεισοδίων.
Από την πλευρά του, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος έκανε έκκληση σήμερα μιλώντας στην εκκλησία του Αγίου Νεκταρίου Γιοχάνεσμπουργκ για κατάπαυση των επεισοδίων έτσι ώστε να σταματήσουν οι βιαιοπραγίες και να επικρατήσει η ηρεμία σε ολόκληρη την πόλη και τη νοτιοαφρικανική χώρα.